Mugabes kropp på väg hem

Likbilen på väg till flygplatsen i Singapore. Bild: Roslan Rahman/Lehtikuva/AFP

Robert Mugabes kropp är nu på väg hem till Zimbabwe från Singapore, där expresidenten avled i förra veckan.

– Det lyfte just, säger hans släkting Adam Molai till nyhetsbyrån AFP, syftande på flygplanet med kistan.

I Harare ska den kontroversielle ledaren ligga på lit de parade i flera dagar innan pampiga begravningsceremonier hålls till helgen.

Mugabe dog i förra veckan på ett sjukhus i Singapore 95 år gammal. När han tog makten i det afrikanska landet 1980 bars han fram av ett folk och en befrielserörelse som fått nog av dåvarande premiärministern Ians Smiths rasåtskillnadspolitik. Han hade också stort stöd av det internationella samfundet. Men ekonomisk vanskötsel under Mugabes långa styre har lett till att Zimbabwes folk nu tvingas kämpa för sin överlevnad.

Symbolik med Singapore

Zimbabwiska läkare noterar torrt att den förre ledaren sökte vård 80 000 kilometer från sitt hemland – i Singapore. Mugabe fick vård på en lyxig klinik där den billigaste "sviten" kostar 8 200 kronor dygnet.

– Det ligger mycket symbolik i att den förre presidenten, som ledde det här landet i mer än tre decennier, inte hade tillit till landets sjukvård, säger Edgar Munatsi, läkare vid sjukhuset i Chitungwiza, cirka trettio kilometer utanför huvudstaden Harare.

– Det säger en hel del om tillståndet för vår sjukvård, fortsätter han.

Under de dagar som gått sedan Robert Mugabe dog har hans eftermäle debatterats intensivt. Det handlar om mannen som fick stopp på det vita minoritetsstyret och som i början av sitt maktinnehav hyllades – inte minst för de utbildningsreformer och satsningar på sjukvården han lät införa.

Men det handlar också om en tyrann som vägrade släppa ifrån sig makten, som tystade motståndare och som berikade sig själv och sin familj medan han körde landets ekonomi i botten. Många anser att de tydligaste resultaten av Robert Mugabes 37 år vid makten blev hyperinflation, brist på livsmedel och misär.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning