Mugabe vägrar rösta på sin efterträdare

Zimbabwes tidigare president, som i november tvingades avgå efter 37 år vid makten, under en presskonferens vid sitt residens i Harare på söndagen. Bild: TT/AP/Tsvangirayi Mukwazhi

Zimbabwes tidigare ledare Robert Mugabe kommer inte att rösta på sin efterträdare och före detta partibroder Emmerson Mnangagwa i landets stundande val. Det gör han klart vid en presskonferens vid sitt privata residens i Harare.

– Jag kan inte rösta på mina plågoandar, säger 94-åringen, enligt AFP.

– Jag kommer att välja någon av de andra 22 (kandidaterna).

Mugabe, som styrde Zimbabwe i 37 år, tvingades från makten i november sedan militären tagit kontroll över landet. På måndag hålls det första valet sedan Mugabes avgång.

– För första gången någonsin har vi nu en lång lista över maktaspiranter, säger ex-ledaren.

Anledningen till att militären tvingade bort Mugabe och i stället lyfte upp Mnangagwa till makten sägs ha varit missnöje med att ex-ledaren velat se sin fru, Grace Mugabe, som sin efterträdare. Det avfärdar 94-åringen som "fullständig nonsens" och beskriver militärens agerande som en fullskalig statskupp.

Han konstaterar också bittert att han uteslutits ur regeringspartiet Zanu-PF, som han en gång var med om att grunda.

– Jag kan inte rösta på Zanu-PF... så vad återstår? Jag tror att det bara kan vara Chamisa, säger Mugabe, med syfte på oppositionsledaren Nelson Chamisa.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning