Mugabe vägrar rösta på sin efterträdare

Zimbabwes tidigare president, som i november tvingades avgå efter 37 år vid makten, under en presskonferens vid sitt residens i Harare på söndagen. Bild: TT/AP/Tsvangirayi Mukwazhi

Zimbabwes tidigare ledare Robert Mugabe kommer inte att rösta på sin efterträdare och före detta partibroder Emmerson Mnangagwa i landets stundande val. Det gör han klart vid en presskonferens vid sitt privata residens i Harare.

– Jag kan inte rösta på mina plågoandar, säger 94-åringen, enligt AFP.

– Jag kommer att välja någon av de andra 22 (kandidaterna).

Mugabe, som styrde Zimbabwe i 37 år, tvingades från makten i november sedan militären tagit kontroll över landet. På måndag hålls det första valet sedan Mugabes avgång.

– För första gången någonsin har vi nu en lång lista över maktaspiranter, säger ex-ledaren.

Anledningen till att militären tvingade bort Mugabe och i stället lyfte upp Mnangagwa till makten sägs ha varit missnöje med att ex-ledaren velat se sin fru, Grace Mugabe, som sin efterträdare. Det avfärdar 94-åringen som "fullständig nonsens" och beskriver militärens agerande som en fullskalig statskupp.

Han konstaterar också bittert att han uteslutits ur regeringspartiet Zanu-PF, som han en gång var med om att grunda.

– Jag kan inte rösta på Zanu-PF... så vad återstår? Jag tror att det bara kan vara Chamisa, säger Mugabe, med syfte på oppositionsledaren Nelson Chamisa.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning