Mueller: Inte ett alternativ att åtala Trump

Den särskilde åklagaren Robert Mueller anser att hans jobb är avslutat. Bild: Saul Loeb/Lehtikuva-AFP

Att rikta formella brottsanklagelser mot USA: s president var inte ett alternativ i den så kallade Rysslandsutredningen, enligt den särskilde åklagaren Robert Mueller. Däremot ser han allvarligt på Rysslands försök att påverka presidentvalet, som rapporten redogjorde för.

Det är första gången Robert Mueller talar om utredningen av huruvida Donald Trumps valkampanj samarbetat med Ryssland under valrörelsen 2016 sedan den lämnades över till justitiedepartementet i mars.

Att rikta formella brottsanklagelser mot presidenten var inget alternativ enligt de riktlinjer som utredarna fått från justitiedepartementet, framhåller han.

– Om vi kände oss säkra på att presidenten inte hade begått något brott så hade vi sagt det. Men vi satte inte ned foten kring huruvida presidenten begick ett brott, säger den särskilde åklagaren Robert Mueller vid sin presskonferens, där han konstaterar att hans jobb är avslutat.

Barr tog ställning

I rapporten beskrivs en rad åtgärder som presidenten vidtog, eller försökte vidta, för att stoppa utredningen. I sin rapport valde Robert Mueller att inte ta ställning till huruvida det utgjorde tillräcklig grund för ett åtal, medan justitieministern William Barr, som nyligen tillsatts av Trump, valde att konstatera att det inte finns skäl att ta saken vidare.

Några sådana skäl ser inte heller president Trump, som skriver på Twitter efter den särskilde åklagarens framträdande:

"Inget har ändrats från Mueller-rapporten. Bevisen var otillräckliga och därför, i vårt land, är en person oskyldig. Fallet är avslutat! Tack."

"Förtjänar uppmärksamhet"

Enligt den två år långa utredningen finns inga bevis för någon form av medvetet samarbete mellan kampanjorganisationen och Ryssland. Däremot har Ryssland aktivt sökt kontakt med företrädare för Donald Trump och gjort systematiska försök att underminera och påverka valutgången. Det beskrivs hur Ryssland försökte motverka presidentkandidaten Hillary Clinton och hennes kampanj samt hur falsk information spreds och påverkansförsök gjordes genom sociala medier.

– Det är något som förtjänar det amerikanska folkets uppmärksamhet, säger Robert Mueller.

Fakta

Rysslandsutredningen

Den tidigare FBI-chefen Robert Mueller fick i maj 2017 uppdraget att som särskild åklagare undersöka Rysslands påverkan på valrörelsen 2016 samt huruvida president Donald Trumps kampanj agerat i maskopi med Moskva. Det hela har kallats Rysslandsutredningen.

Arbetet har varit digert. Med 19 jurister i sin stab har Mueller verkställt runt 500 husrannsakningar, hört cirka 500 vittnen och tagit initiativ till 2 800 order från domstolar om att personer ska infinna sig eller överlämna bevis. Utredningen har resulterat i minst 34 åtal, bland annat mot Donald Trumps tidigare kampanjchef Paul Manafort, rådgivaren Roger Stone och presidentens tidigare advokat Michael Cohen.

Mueller lämnade över sin rapport till justitiedepartementet den 22 mars. Han rekommenderade då inga ytterligare åtal.

Justitieministern William Barr valde i ett första steg valde att publicera en fyrasidig sammanfattning av rapporten, som tidigare kritiserats av Mueller för att skapa förvirring kring resultatet. Enligt Mueller misslyckades Barr att återge kontexten och substansen i det utredningen kommit fram till.

En redigerad version av utredningen, där bland annat känsliga uppgifter som rör pågående utredningar och underrättelsematerial maskats, offentliggjordes den 18 april.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning