MTV: Publikrestriktionerna lättar – över 500 åskådare kan tillåtas på läktarna

HIFK:s supportrar under en fotbollsligamatch mot HJK förra säsongen. Bild: Jussi Nukari / LEHTIKUVA

Det kan bli aktuellt med betydligt mer än 500 personer på läktarna då bollsportsäsongerna kör i gång.

MTV skriver att regeringen kommer att besluta att tillåta publikevenemang utomhus med över 500 deltagare.

Enligt MTV:s uppgifter kommer regeringen att ta ett beslut där arrangörer för utomhusevenemang, till stor del idrottsevenemang, kan dela upp sin arena i olika sektioner och varje sektion omfattas av restriktionerna på 500 personer så länge människor inte kan röra sig mellan sektionerna och de olika sektionerna kan erbjuda service som toaletter, egna in- och utgångar och andra tjänster för åskådarna.

Regionförvaltningsverkets restriktioner som är i kraft för tillfället förbjuder evenemang på över 500 personer och allmänna sammankomster på över 50 personer.

Idrotts- och kultursektorn har ställt sig kritiska till begränsningarna. Bland annat har man förundrat sig över att det tillåts bara 500 människor på stora idrottsarenor medan nöjesfälten får ta in betydligt flera människor. På de större idrottsarenorna, som till exempel Boltarenan i Helsingfors eller Ratinastadion i Tammerfors, är det förhållandevis enkelt att se till att säkerhetsavstånden hålls då publiken har sina egna sittplatser och sina egna läktarsektioner.

Nu ser alltså myndigheterna ut att lätta på restriktionerna. MTV skriver att Undervisnings- och kulturministeriet förbereder politiska riktlinjer som möjliggör större evenemang.

Enligt MTV:s uppgifter kommer regeringen inte att ge några detaljerade anvisningar för evenemangen ska genomföras och de nya riktlinjerna ska gälla endast evenemang utomhus. Det är Regionförvaltningsverken som ger de specifika riktlinjerna men i sista hand är det arrangörerna som ansvarar för att riktlinjerna följs och för att evenemangen kan genomföras säkert.

Enligt MTV ska Undervisnings- och kulturministeriet ta beslutet om de nya restriktionerna den här veckan.

Damernas fotbolls- och bobollsliga inleds den här veckan medan herrarnas fotbolls- och bobollsliga kör i gång i början av juli. FM i friidrott och Paavo Nurmi Games arrangeras i augusti i Åbo

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning