MTV: Niko Ranta-aho erkänner brott

Niko Ranta-aho (till höger) i Åbo 2019. Bilden är från polisens förundersökningsmaterial. Bild: Lehtikuva

Niko Ranta-aho har erkänt grova narkotikabrott och dessutom avslöjat nya narkotikagömmor, skriver MTV.

Den kända affärsmannen Niko Ranta-aho erkänner största delen av de narkotikabrott han står misstänkt för, uppger MTV på onsdagen.

Ranta-aho är en av de huvudmisstänkta gärningsmännen i en av alla tiders största narkotikahärvor i Helsingfors. De misstänkta brotten ägde rum mellan 2016 och 2019. Allt som allt står 54 personer åtalade i den stora narkotikarättegången som inleddes i slutet av januari i Helsingfors tingsrätt.

Enligt MTV sammankallade Ranta-aho åklagarna till ett möte i måndags. Under mötet erkände han brotten och avslöjade dessutom nya platser där man gömt droger. Polisen hittade enligt Helsingin Sanomat 64 kilogram droger i olika gömmor utifrån Ranta-ahos tips. Den åtalade deltog själv i polisoperationen.

Ranta-aho har tidigare nekat till alla brott. Nu vill han berätta sin del av historien i rätten.

MTV skriver också att den andra huvudmisstänkta i fallet, Janne Tranberg, fortfarande nekar till brott. Tranberg har tidigare lett det kriminella gänget Cannonball.

Ranta-aho och Tranberg ska bland annat ha smugglat in droger och läkemedel i landet. Den sammanlagda brottsnyttan har tidigare uppskattats till 4 miljoner euro. De misstänkta kan dömas till fängelsestraff upp till 13 år.

Läs också: 150 sidor åtal i den största narkotikahärvan i Helsingfors tingsrätts historia – över 50 åtalade i samband med narkotikabrott

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning