MTV: Motivet till Borgåskjutningarna ännu ett mysterium

Centralkriminalpolisen höll i söndags presskonferens om poliskjutningarna i Borgå. Kimmo Huhta-aho, kriminalkommissarie vid Centralkriminalpolisen. Bild: Lehtikuva/Mikko Stig

Kriminalkommissarie Kimmo Huhta-aho säger till MTV att polisen har en viss uppfattning om när Borgåskyttarna kommit till Finland.– Mysteriet är ännu varför.

Enligt kriminalkommissarie Kimmo Huhta-aho vid Centralkriminalpolisen har Borgåskyttarna kommit betydligt tidigare till Finland än man trott hittills. Expressen berättade i måndags att de två svenskar som misstänks för mordförsök på två finska poliser i Borgå reste till Finland i våras, men att det i passagerarregistret inte funnits några uppgifter om att de återvänt till Sverige. Enligt MTV:s nyheter reste de tillbaka till Sverige den 22 augusti, alltså i torsdags.

De två männen ska enligt uppgifter till Expressen själva ha ringt polisen för att lura in dem i ett område i Borgå där de legat i bakhåll. Polisen i Finland har ändå inte velat bekräfta detta. Centralkriminalpolisen uppgav i söndags att de misstänkta nästan genast började skjuta mot polisen och befallde dem att ge ifrån sig sina vapen för att sedan dra sig från platsen. Enligt MTV tog de misstänkta med sig den ena polisens vapen.

De misstänkta greps i Tammerfors på söndagskvällen efter en dramatisk biljakt. Huhta-aho säger till MTV att gärningsmännen sköt ett tiotal skott mot polisen.

Polisen kan ännu inte ge närmare information om motivet.

– Vi kan ännu inte kommentera motivet, bakgrunden och syftet. Herrarna får berätta själva, säger Huhta-aho till MTV.

Enligt Huhta-aho hade polisen en mycket bra gissning om var gärningsmännen rörde sig under flyktresan. Huhta-aho säger till MTV att polisen ville beskydda allmänheten och vänta så länge som möjligt med att slå till.

Huhta-aho beskriver fallet som exceptionellt och grymt.

Iltalehti rapporterar att målet var att mörda poliserna. Uppgiften bygger på tidningens egna källor.

Det verkar som om de misstänkta gärningsmännen i Borgåskjutningen gillrade en fälla för polisen, rapporterar Iltalehti (IL) på tisdagen med hänvisning till sina egna källor. Det innebär att syftet med samtalet till larmcentralen var att locka poliserna på plats.

Enligt IL var det nära att det hade gått ännu värre än det gick. En av poliserna pistolhotades mot huvudet när den andra lyckades komma undan och gömma sig bakom en bil.

Enligt IL:s källor hade de misstänkta gärningsmännen inte dolt sina ansikten, vilket kan tyda på att syftet var att mörda poliserna.

Huhta-aho varken bekräftar eller förnekar IL:s uppgifter.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning