MTV: Mässlingsepidemi möjlig i Finland – Jakobstad, Larsmo och Korsholm pekas ut för låg vaccinationsgrad

Bild: Lehtikuva/Roni Rekomaa

I fjol härjade en mässlingsepidemi i Europa och det finns nu en risk att smittan sprider sig till Finland.

Det rapporterar MTV som tagit del av Världshälsoorganisationen WHO:s rapport. I fjol ökade antalet som drabbades av mässling med 400 procent jämfört med 2016, och även i Finland kan man se att antalet drabbade gått upp.

Då fallen nu ökar finns det en risk för en regional epidemi. 2017 behandlades 11 fall av mässling i Finland. De berodde enligt MTV på utländsk smitta. I Finland är 95 procent av befolkningen vaccinerade mot mässling, men undantag finns, till exempel i delar av Österbotten där antalet vaccinerade bara uppgår till 70 procent. MTV lyfter fram till exempel Jakobstad, Larsmo och Korsholm som exempel på områden där vaccinationsgraden är låg.

Om mässlingen får fäste i de här regionerna föreligger en risk för spridning, säger Mia Kontio på Institutet för hälsa och välfärd (THL) som MTV talat med.

– Mässlingen sprids väldigt enkelt och de som inte är vaccinerade drabbas lätt. De som är vaccinerade och de som redan haft mässlingen är i vuxen ålder immuna för den allvarligaste typen, så risken för en epidemi som skulle sprida sig över hela landet är ganska liten, säger Kontio.

I fjolårets epidemi i Europa insjuknade 21 000 personer, flest i Rumänien, Ukraina och Italien. I Grekland avled 35 personer i sviterna av mässlingen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning