MTV-galan: Camila Cabello årets artist – Avicii prisades

Camila Cabello med sina priser för årets artist samt årets video. Bild: TT/AP/Evan Agostini

Tim "Avicii" Bergling prisades postumt för bästa dansvideo på MTV:s Video Music Awards i New York. Camila Cabello utsågs till årets artist.

Totalt var Avicii nominerad i två kategorier: Bästa dansvideo och bästa visuella effekter för videon Lonely together med Rita Ora. Världsstjärnan, som avled i april, prisades postumt i kategorin bästa dansvideo.

– Jag vill bara ta en minut och säga att jag precis fick reda på att jag och Avicii vann bästa dans, så låt oss väsnas lite för Avicii just nu. En fantastisk talang, sade Rita Ora på scenen.

Video Music Awards hölls natten till tisdag finsk tid i New York. Utmärkelsen som årets artist gick till kubansk-amerikanska Camila Cabello, vars monsterhit Havana toppat låtlistor i USA, Sydamerika, Australien och Europa. Priset som bästa nya artist gick till rapparen Cardi B.

Cardi B öppnade galan

Cardi B hade inför galan flest vinstchanser med sammanlagt tio nomineringar. Hon öppnade även årets gala – därefter följde framträdanden av artister som Jennifer Lopez och Ariana Grande.

Jennifer Lopez var även årets mottagare av priset Michael Jackson Vanguard Award för sina prestationer inom film och musik.

– Det finns så mycket mer att göra och jag vet i mitt hjärta att framtiden är ännu ljusare, sade hon när hon tog emot priset.

Hyllning till Franklin

Madonna höll ett hyllningstal till souldrottningen Aretha Franklin, som avled i torsdags. Men talet fick en del kritik från tittare på Twitter, rapporterar Variety. Anledningen är att Madonna, enligt de som var kritiska, mest ska ha pratat om sig själv.

MTV-galan har under åren bjudit på en del tv-historiska ögonblick. Bland annat när Kanye West avbröt Taylor Swifts tacktal 2009 och hävdade att priset för bästa kvinnliga video i stället borde ha gått till Beyoncé, eller när Madonna hånglade upp Britney Spears i direktsändning 2003.

Madonna hyllade Aretha Franklin på galan. Bild: TT/AP/Chris Pizzello

"The Hills"-återförening

Inför årets gala kom uppgifter om en eventuell återförening av realitystjärnorna i The Hills. På röda mattan syntes bland andra Heidi Montag och Audrina Patridge – och under galan kom beskedet att realitystjärnorna kommer att återförenas i nya serien The Hills: New Beginnings med premiär nästa år, skriver flera amerikanska medier.

Avicii prisades postumt på MTV-galan för "bästa dansvideo". Bild: TT-arkiv/Björn Lindgren

Fakta

Vinnare i urval

Årets artist: Camila Cabello

Årets video: Camila Cabello featuring Young Thug: "Havana"

Årets låt: Post Malone featuring 21 Savage: "Rockstar"

Bästa nya artist: Cardi B

Bästa samarbete: Jennifer Lopez featuring DJ Khaled & Cardi B: "Dinero"

Bästa dansvideo: Avicii featuring Rita Ora: "Lonely together"

Bästa visuella effekter: Kendrick Lamar & SZA: “All the stars”

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning