MTK: Priset på griskött måste höjas – annars blir en del utan inhemsk julskinka

Om priserna inte höjs blir en del utan inhemsk julskinka nästa år säger Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter. Bild: Flickr/Steven Lilley

Högre kostnader och lägre producentpris sätter grisbönder i en svår situation. Situationen måste förbättras, skriver Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter, MTK i ett pressmeddelande.

Den torra sommaren har satt sina spår. På flera gårdar blev skörden mindre än den brukar. Därför har priset på spannmål och foder stigit rejält. Dessutom har andra produktionskostnader, såsom priset på energi stigit redan en länge tid.

Därför anser MTK att priset på kött måste höjas. Produktionen av griskött har minskat rejält under det senaste året. Om situationen inte förändras kommer en del bli utan inhemsk julskinka nästa år menar MTK.

– På många gårdar funderar man nu på alternativ för framtiden. Det behövs fler investerare och unga företagare till branschen. Men unga är inte intresserade om lönen inte är tillräckligt bra. En timlön på fem euro för hårt arbete lockar inte unga till en bransch där man binder sig dygnet runt, säger Taru Antikainen, ordförande för svinnätverket vid MTK.

Samma pris för inhemskt och utländskt kött

Enligt Antikainen har det redan länge varit brist på investeringar och banker beviljar inte längre lån åt grisbönderna. Det beror på att branschens lönsamhet och framtid inte ser ut att kunna täcka alla kostnader.

– Att nedmontera produktionen är ödesdigert. Det felet gjorde man i Sverige. Nu producerar de under hälften av det griskött landet konsumerar. Det handlar om små summor, men livsviktiga pengar för företagarna, säger Antikainen.

I Finland produceras kvalitativt griskött som uppfyller alla kvalitet– och hälsokrav menar MTK. Enligt dem är det orättvist att det inhemska grisköttet och utländskt griskött som innehåller betydligt mer antibiotika kostar lika mycket.

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54