MT: Sipilä anklagas för maktfullkomlighet av Centerns inre krets

Statsminister Juha Sipilä (C) prickas för maktfullkomlighet av sina partikamrater. Enligt Maaseudun Tulevaisuus är det allt fler i Centerns inre krets somn motsätter sig att Sipilä blir minister i nästa regering. Bild: Lehtikuva/Martti Kainulainen

Det jäser inom Centern just nu. Enligt Maaseudun Tulevaisuus är det många inflytelserika personer inom partiet som inte vill att Juha Sipilä blir minister i nästa regering eller att han bestämmer vem som lägger beslag på Centerns ministerposter.

Juha Sipiläs ledarskapsstil får hård kritik av Centerns inre krets, uppger Maaseudun Tulevaisuus. Enligt de anonyma intervjuer, som tidningen förlitar sig på, har Sipilä kört över sin egen riksdagsgrupp, förkvävt partiets interna debatt och förpassat alla kritiker till politiska sidospår. MT:s källor talar om förekomsten av en rädslans atmosfär som lägger band på den politiska debatten.

– Sipilä blev nervös på våra gruppmöten om någon kritiserade regeringens eller hans beslut. Riksdagsgruppen borde styra ministergruppen, men nu gick det tvärtom, säger en källa som MT har talat med.

Många av de intervjuade upplever att Centern har övergett regionpolitiken och att Sipiläs ledarskapsstil har bromsat en förnyelse av partiet.

– Som affärsman betraktar han regionpolitiken som ett område där staten inte har någon roll att spela. Han verkade också förvånad över hur smärtsamt det var för många riksdagsledamöter att fatta beslut om nedskärningar av de sociala förmånerna, säger en riksdagsledamot som MT har intervjuat.

Statsminister Juha Sipilä har lett Centern sedan 2012. Han har meddelat att han inte ställer upp för omval på Centerns partikongress i sommar.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

6 saker att tänka på när du jämför lån

Mer läsning