MT: EU kräver tillbaka pengar av Paavo Väyrynen

Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Europaparlamentarikern Paavo Väyrynen ska returnera ersättningar för resekostnader som han fått av parlamentet år 2016. Väyrynen ämnar överklaga beslutet.

Europaparlamentets presidium beslutade om saken i mars, rapporterar tidningen Maaseudun Tulevaisuus med hänvisning till anonyma källor.

Europaparlamentets förvaltning behandlade frågan redan tidigare men Väyrynen ska ha begärt en ny behandling.

Presidiet beslutade ändå att inte ändra förvaltningens beslut – Väyrynen ska betala tillbaka pengarna.

Den totala summan är inte känd men lär offentliggöras i slutet av april.

Enligt MT ska Väyrynen ha överklagat beslutet till flera instanser inom EU-förvaltningen, senast till parlamentets byrå.

– Om byrån avslår min överklagan för jag ärendet till Europadomstolen, säger Väyrynen till tidningen.

Väyrynen hävdar att han "hundraprocentigt kan visa att tjänstemannens ursprungliga beslut var obefogat".

Parlamentsledamöter får sina resekostnader ersatta av EU, om resan har direkt anknytning till jobbet.

Enligt MT:s uppgifter är Europaparlamentet intresserat av Väyrynens resekostnader också för år 2018. Väyrynen arrangerade ett evenemang i Uleåborg som sammanträffade med ett annat politiskt möte i staden. Väyrynen ska ha instruerat gäster som deltar i båda evenemangen att fakturera rimliga resekostnader av EU.

HBL har inte lyckats nå Paavo Väyrynen för en kommentar.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning