MT: EU kräver tillbaka pengar av Paavo Väyrynen

Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Europaparlamentarikern Paavo Väyrynen ska returnera ersättningar för resekostnader som han fått av parlamentet år 2016. Väyrynen ämnar överklaga beslutet.

Europaparlamentets presidium beslutade om saken i mars, rapporterar tidningen Maaseudun Tulevaisuus med hänvisning till anonyma källor.

Europaparlamentets förvaltning behandlade frågan redan tidigare men Väyrynen ska ha begärt en ny behandling.

Presidiet beslutade ändå att inte ändra förvaltningens beslut – Väyrynen ska betala tillbaka pengarna.

Den totala summan är inte känd men lär offentliggöras i slutet av april.

Enligt MT ska Väyrynen ha överklagat beslutet till flera instanser inom EU-förvaltningen, senast till parlamentets byrå.

– Om byrån avslår min överklagan för jag ärendet till Europadomstolen, säger Väyrynen till tidningen.

Väyrynen hävdar att han "hundraprocentigt kan visa att tjänstemannens ursprungliga beslut var obefogat".

Parlamentsledamöter får sina resekostnader ersatta av EU, om resan har direkt anknytning till jobbet.

Enligt MT:s uppgifter är Europaparlamentet intresserat av Väyrynens resekostnader också för år 2018. Väyrynen arrangerade ett evenemang i Uleåborg som sammanträffade med ett annat politiskt möte i staden. Väyrynen ska ha instruerat gäster som deltar i båda evenemangen att fakturera rimliga resekostnader av EU.

HBL har inte lyckats nå Paavo Väyrynen för en kommentar.

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54