Mr. Digelius är död

Emu Lehtinen med skiva i handen i december i fjol. Bild: Maarit Kytöharju

Ett känt ansikte i musik-Helsingfors är borta. Ilkka "Emu" Lehtinen, vd för skivbutiken Digelius, är död.

Emu Lehtinen togs in på Mejlans sjukhus på torsdag morgon och avled tidigt på söndagsmorgonen efter ett snabbt sjukdomsförlopp.

Dödsfallet bekräftas av Lehtinens närmaste kollega Risto Nevanlinna, som minns Emu Lehtinen som innerligt positiv.

– Han var en av de mest positiva människorna som jag har träffat. Han arbetade hårt och var alltid intresserad av sina medmänniskor. En god vän, helt enkelt.

Skivaffären Digelius grundades ursprungligen 1971. Namnet var en kombination av digitalt och Sibelius.

I början var en av delägarna bolaget Digelius Electronics Finland, som bland annat tillverkade Finlands första mikrodator 1973. Digelius Electronics gick i konkurs 1976 men skivbutiken blev kvar med nya ägare.

Under Lehtinens tid som vd blev Digelius en av Finlands kändaste skivaffärer. Man verkade först i en mindre lokal på Skepparebrinken, men flyttade på 1990-talet till den nuvarande lokalen på Skepparebrinken 2 vid Femkanten.

I början höll Digelius sig med ett brett utbud av populärmusik. På senare år kom butiken att bli ett tillhåll framför allt för vänner av världsmusik och jazz.

Läs mer här om skivaffärsklassikern och dess eldsjäl.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning