Mozzarellasallad med avokado

Buffelmozzarella med rostade och hackade pistaschnötter gör salladen lite extra lyxig. Bild: Björn Tesch/TT

Till sommarlunchen med en fräsch mozzarellasallad väljer vi gärna den lite lyxigare buffelmozzarellan. Krämig avokado, tomat, chili och rostade pistaschnötter passar bra till.

4 portioner, 20 minuter Citrondressing:

1/2 msk dijonsenap

1 msk rödvinsvinäger

1/2 citron, det yttersta finrivna skalet och saften

4 msk olivolja

salt, svartpeppar

Till salladen:

4 rädisor

2 avokador

några droppar citronsaft

12–16 körsbärstomater

1/2 röd chili

2 (à 125 g) buffelmozzarellaostar

140 g salladsblad, sköljda, torkade

1/2 dl hackade rostade pistaschnötter

späda myntablad

Gör så här:

1. Vispa ihop en dressing av dijonsenap, vinäger och saft och skal av citron. Vispa i oljan lite i taget och smaka av med salt och peppar.

2. Hyvla rädisorna tunt och lägg i isvatten. Dela och kärna ur avokadorna. Klyfta avokadoköttet och pressa över några droppar citron. Dela tomaterna, dela och skiva chilin tunt. Riv mozzarellaostarna i bitar.

3. Låt rädisorna rinna av på papper. Fördela salladsblad, ost, tomat, avokado och rädisor i fyra tallrikar. Toppa med rädisor, chili och pistaschnötter. Ringla över dressing och avsluta med myntablad.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning