Möttölä vill se nya, unga ansikten i basketlandslaget

Hanno Möttölä (längst till vänster) och Henrik Dettmann (längst till höger) lotsar ett ungt lag i sommar. Bild: Mikko Stig/Lehtikuva

Basketlandslagets sommar skiljer sig drastiskt från fjolårets sommar då VM-kvalet var i full gång.

När Finlands basketherrar inleder sin sommarperiod i Helsingfor är det inte många namn som är bekanta för den stora publiken.

Ett tiotal av de 29 spelarna som förbundskapten Henrik Dettmann har plockat in i sommarens landslagstrupp lirade förra säsongen universitetsbasket i Nordamerika. En orsak till det är att Finlands utmanarlandslag, B-landslaget, försvarar en sjundeplats i Sommaruniversiaden i Neapel i början av juli.

En baktanke finns också: att konkurrensen i landslaget ska bli tuffare. De unga killarna som har spelat universitetsbasket ska snarast möjligt tävla om speltid med landslagsveteranerna.

Över hälften av spelarna som avslutade VM-kvalet i februari är över trettio år gamla, bland dem 35-åriga Jamar Wilson och Shawn Huff samt evigt unga 38-åringen Tuukka Kotti.

Basketherrarnas sommar

Finlands B-landslag deltar i Sommaruniversiaden i Neapel den 3–14 juli. Även damernas B-landslag spelar i turneringen.

Grupperna till EM-kvalet, som börjar i november, lottas den 22 juli.

Hela herrlandslaget samlas för första gången i Kisakallioi > vidmånadsskiftet juli–augusti. Mellan den 3 och 8 augusti träningsspelar landslaget mot topplagen Litauen och Serbien på bortaplan.

Sommarens sista lägerperiod i hemlandet ordnas den 9-18 augusti. Landslaget tränar först i en vecka i Esbo och i Helsingfors och möter sedan Litauen (16 augusti) och Ryssland (18 augusti) i Metroarenan i Esbo.

Sommarens landslagstrupp: Roope Ahonen, Fiifi Aidoo, Andre Gustavson, Tuomas Hirvonen, Shawn Hopkins, Shawn Huff, Tuukka Jaakkola, Mikael Jantunen, Antti Kanervo, Mikko Koivisto, Petteri Koponen, Tuukka Kotti, Carl Lindbom, Alexander Madsen, Edon Maxhuni, Alex Murphy, Erik Murphy, Juho Nenonen, Matti Nuutinen, Matias Ojala, Topias Palmi, Remu Raitanen, Sasu Salin, Ilari Seppälä, Ville Tahvanainen, Elias Valtonen, Henri Ventoniemi, Ricky Waxlax, Jamar Wilson.

– Vi har väldigt högklassiga spelare under tjugofem år och flera spelare som varit i landslagstruppen tidigare. Fler kommer vi att se i truppen i framtiden. Det är kul att jobba med sådana här killar, säger Hanno Möttölä, före detta NBA-spelare och landslagsikon som figurerar som assisterande tränare i laget som deltar i Sommaruniversiaden.

Fördelar med universitetsspel

Herrlandslagets kvalspel till EM 2021 inleds i november. Precis som tidigare kommer inte spelare från Nordamerika att kunna delta.

Det betyder att Dettmann exempelvis inte har NBA-stjärnan Lauri Markkanen eller finlandssvenska talangen Mikael Jantunen, som lirar i universitetsserien NCAA nästa säsong, till sitt förfogande. Petteri Koponens medverkan är alltjämt ett frågetecken i och med att hans Bayern München spelar i Euroleague.

Det är med andra ord ytterst välkommet att de unga förmågorna stiger fram i sommar.

Allt fler unga finländska spelare väljer efter gymnasiet att flytta till USA för att spela i universitetsserien NCAA. Möttölä, som till vardags håller till i Backasbrinkens idrottsgymnasium i Helsingfors, har på nära håll fått se flera av hans adepter ta steget till NCAA. Det gjorde även han på 1990-talet innan han fick pröva vingarna i NBA.

Även om NCAA-spelare inte kan delta i Finlands kvalspel ser Möttölä flera fördelar med en flytt till andra sidan Atlanten.

– Få spelare kan genast ta klivet från gymnasiet till en finländsk ligaklubbs startfemma. I universitetsligan får man spela några år till med jämnåriga spelare och man har sett att killarna utvecklats varje år då de har spelat i Nordamerika. Där tränar man hårt men med fokus på lite andra saker än här. Det är mycket tuffhet och fysik.

Mikael Jantunen är en av flera spelare som inte kommer att vara med när landslaget inleder EM-kvalet i höst. Bild: SPT/Arkiv

Tränarroll i herrlandslaget?

Möttölä ser också studierna som något värdefullt på lång sikt.

– Vi är glada att många spelare också väljer att satsa på en akademisk karriär. Då har man något att luta sig mot när spelarkarriären är över.

– NCAA är en bra stig att välja på väg mot ett liv som basketproffs. Målet är att vara en bättre spelare då man kommer tillbaka från Nordamerika.

Möttölä är alltså med i Dettmanns och assisterande tränaren Lassi Tuovis tränarstab i Sommaruniversiaden. De siktar på en plats bland de åtta bästa. Samma trio lotsade B-landslaget i en träningsturnering i Kina i fjol.

Möttölä och Dettmann har ett gemensamt förflutet i herrlandslaget. Möttölä sticker inte under stol med att han siktar på en tränarroll i herrlandslaget.

– Först ska vi klara sommaren, men visst är landslaget det högsta man kan nå som spelare och som tränare.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning