Möttölä om Markkanens hisnande debutsäsong: Bulls förstår att de grävt fram en guldklimp

Lauri Markkanen kommer att vara en viktig spelare för Chicago i flera år framöver, säger Hanno Möttölä. Bild: Lehtikuva / AFP / Jonathan Daniel

Över 1 000 poäng och 500 returer som nykomling säger det mesta – Lauri Markkanen är i NBA för att stanna. Basketprofilen Hanno Möttölä ger Markkanen skolbetyget 9,5 för debutsäsongen.

NBA-slutspelet är i full gång – men för Lauri Markkanens Chicago Bulls tog säsongen slut precis så tidigt som väntat. För Markkanens del gick matcherna ändå bättre än förväntat. Det är dags att summera en debutsäsong som finländska basketvänner aldrig kommer att glömma.

Finlands första NBA-proffs och Markkanens tidigare tränare Hanno Möttölä ger sin gamla adept nästan fulla poäng.

– Man måste lämna lite marginal för förbättring. Samma insats nästa säsong skulle ge ett sämre vitsord eftersom man ständigt måste utvecklas för att hållas på toppen. Men det var en hisnande säsong och ärligt talat hade nog ingen förväntat sig sådana insatser av Lauri.

Efter att Markkanen draftats av Minnesota och snabbt flyttat till Chicago, möttes han av en tvivlande och ifrågasättande supporterskara. Han fick slå från underläge och tvingades bevisa att han hör hemma i NBA.

Markkanen fick direkt mer speltid än förväntat efter Bobby Portis och Nikola Mirotic handgemäng på träning. Mirotic skadades och Portis stängdes av. Markkanen tog vara på chansen och befäste sin position som en av Chicagos viktigaste pjäser.

– Jag tycker att Lauri var antingen mycket eller i alla fall lite bättre än förväntat på alla delområden, säger Möttölä.

Tog sig genom nålsögat

Markkanen passade på att skriva några rekord under säsongen. Han blev den snabbaste nykomlingen någonsin att nå 100 trepoängare i NBA och slog Bulls rookierekord genom att sätta sammanlagt 145 trepoängare under säsongen. Markkanen nådde också en milstolpe genom att ta 500 returer.

– Väldigt få nykomlingar klarar av att rada upp sådana siffror. Det är fantastiska prestationer med tanke på att Lauri missade 14 matcher.

Inför nästa säsong är situationen tudelad för Markkanen. Framgången i debutsäsongen ger råg i ryggen – men trissar samtidigt upp förväntningarna.

Möttölä, som spelade i Atlanta Hawks 2000–2002, vet hur kritiska fans och media kan vara.

– Lauri tog sig genom nålsögat och hör till den lilla grupp spelare som det kommer att talas om de kommande åren. Det gör att man förhåller sig annorlunda till honom nästa säsong. Media och supportrar kommer inte att ge förlåtelse för rookiemisstag lika lätt i framtiden.

På förlustfronten inget nytt

Chicago håller på att bygga om laget för att bli slagkraftigt i framtiden. I år slutade klubben på 13:e plats i den östra konferensen – alltså tredje sist.

Ytterligare några tunga år är att vänta. På grund av NBA:s cyniska draftsystem lönar det sig för Chicago att förlora matcher. De sämsta lagen har störst chans att vinna draftlotteriet och därmed få värva de bästa spelarna.

– Man klarar sig inte bara med talangfulla nykomlingar. Det har ligans historia visat.

När kommer kursen att vända?

– Det avgörande är hur många år Bulls bestämmer sig för att spela med unga spelare innan de värvar veteraner. Så länge de nuvarande draftreglerna är i kraft lönar det sig att antingen spela väldigt bra eller väldigt dåligt.

Oavsett hur Chicago väljer att agera, tror Möttölä att Markkanen inte behöver känna sig hotad.

– Lauri är en av Bulls viktigaste spelare nästa år och de kommande 15 åren om hälsan och NBA:s business tillåter det. Bulls ledning förstår nog att de grävt fram en guldklimp i Lauri.

Fakta

Lauri Markkanens debutsäsong i siffror:

Spelade matcher: 68

Missade matcher: 14

Poäng: 1 033 (15,2 per match)

Skottprocent: 43,4

Procent för trepoängare: 36,2

Procent från frikastlinjen: 84,3

Returer: 508 (7,5 per match)

Speltid per match i snitt: 30 minuter

Fakta

Rekord i trepoängare

Den duktiga distansskytten Lauri Markkanen satte två rekord i trepoängare under säsongen.

Markkanen behövde bara 41 matcher på sig för att sätta 100 trepoängare. Det är NBA-rekord för nykomlingar. Damien Lillard hade tidigare rekordet: 44 matcher.

I den sista grundseriematchen satte Markkanen – som missade 14 matcher under säsongen – in sin 145:e trepoängare i NBA. Ingen nykomling i Chicago Bulls historia har tidigare satt så många trepoängare i debutsäsongen.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03