Motstridiga utspel från krigets Etiopien – "Vi har tillintetgjort en division", uppger Tigrays ledning

Denna bild, som distribuerats av Etiopiens statliga nyhetsbyrå, uppges visa federala styrkor som förra veckan förflyttade sig mellan regionerna Amhara och Tigray. Bild: TT-AP-ENA

En hel etiopisk armédivision har "totalförstörts" av Tigrays styrkor, hävdar upproriska tigreanska ledare. Det är lögn, svarar Etiopiens regering, och uppger i stället att tigreanska soldater kapitulerar i stora skaror.

Krigföringen i den etiopiska delstaten Tigray är uppenbart intensiv efter det att en gammal konflikt blossat upp tidigare i november. Men den sker mycket i det fördolda, eftersom centralregeringen har strypt all kommunikation där.

I de senaste utspelen säger Tigrays talesman Getachew Reda i tv-sändningar att den federala arméns 21:a division "tillintetgjorts" i strider om platsen Raya-Wahirat. Framgången ska ha möjliggjorts av att en befälhavare hoppat av till de regionala styrkor som lyder under det tigreanska partiet TPLF.

En division omfattar normalt sett upp till 25 000 personer.

Uppgifter om massaker

Billene Seyoum, talesperson för Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed, kontrar enligt nyhetsbyrån Reuters med att uppgifterna inte alls stämmer.

Regeringssidan hävdar i stället att stora mängder tigreanska soldater verkar ha lyssnat till Abiys ultimatum, och nu ger sig. Abiy har gett TPLF till onsdagen att kapitulera — sedan sätter de federala styrkorna in all kraft för att erövra den regionala huvudstaden Mekele, är budskapet.

25-åriga Terhas Tsfa med sitt nyfödda barn i lägret Um Rakuba i Qadarif, östra Sudan, där flyktingar från Tigray nu samlas. Bild: Nariman al-Mofty/TT-AP

Samma federala regerings människorättsorgan, EHRC, bekräftar samtidigt i en preliminär rapport uppgifter som Amnesty International kom med nyligen, om en stor massaker i staden Mai-Kadra den 9 november. EHRC, som alltså i och för sig lyder under en part i kriget, har efter besök i området kommit fram till att minst 600 civila icke-tigreaner dödades. Som skyldiga utpekas en lokal ungdomsrörelse, som dock ska ha haft stöd av polis och milisstyrkor.

FN:s säkerhetsråd

I takt med att alltfler desperata flyktingar kommer från stridsområdet, i första hand över gränsen till Sudan, stiger oron i omvärlden.

Senare under tisdagen, amerikansk tid, ska FN:s säkerhetsråd enligt diplomater hålla sitt första möte om det som händer i Tigray. Men mötet beskrivs som informellt, och några snabba krafttag väntas inte.

Det är Belgien, Estland, Frankrike, Storbritannien och Tyskland som vill "lyfta frågan" säger en europeisk diplomat till nyhetsbyrån AFP under löfte om anonymitet.

Tidigare under tisdagen hade Niger, östaten Saint Vincent och Grenadinerna, Sydafrika och Tunisien bromsat försöken att ha ett möte med motiveringen att inget FN-sändebud ännu skickats till Etiopien.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning