Motivet bakom ondskan

Mer drama än action. Cameron Britton som seriemördaren Edmund Kemper och Jonathan Groff som brottsprofilerare.Bild: Merrick Morton/Netflix

David Finchers Mindhunter är en kriminalserie som mer är drama än action och hör till det bästa som kan ses på Netflix just nu.

Mindhunter finns på Netflix.

Seriemördare är temat för den nya Netflixserien Mindhunter, med ingen mindre än David Fincher som exekutiv producent. Fincher som även är exekutiv producent för House of Cards har regisserat filmer som Seven, Fight Club och Gone Girl. Han har även regisserat fyra av tio avsnitt i den första säsongen av Mindhunter (Borgenförfattaren, dansken Tobias Lindholm är en av seriens övriga avsnittsregissörer).

Huvudrollen spelas av Jonathan Groff (känd från HBO:s Looking). Han är Holden Ford, en ung, empatisk FBI-agent med en akademisk, psykologisk och filosofisk läggning som får honom att vilja förstå seriemördares motiv på djupet. Detta i en poliskultur där sådana ambitioner avfärdas med är att vissa människor nu bara är onda, ingen idé att rota mer i det. Men Ford vill förstå seriemördarnas motiv, för att kunna stoppa dem som ännu inte åkt fast. Hans parhäst i forskningsarbetet är den äldre polisen Bill Tench (Holt McCallany).

Handlingen är förlagd till sjuttiotalet, då intresset för gärningsmannaprofilering och kriminalpsykologi började vakna. Fords och Tenchs karaktärer bygger också på två verkliga gärningsmannaprofilerare, pionjärer inom området, John E. Douglas respektive Robert Ressler. Serien baserar sig de facto på en bok av Douglas och Mark Olshaker Mind Hunter: Inside the FBI's Elite Serial Crime Unit från 1995.

Det här är en serie som ger sig ner i människosinnets mörkaste kloaker, men det är ingen traditionell brukskriminalare, utan snarare drama än thriller. Det är också seriens styrka, att den rör sig mera i undervisningssalar och mötesrum, än ute på fältet med andan i halsen och vapnet i högsta hugg. Således blir det mera resonerande dialog än actionraffel, och sjuttiotalsmiljöerna bidrar till atmosfären. Det är en intelligent serie om ett intressant ämne där spänningen ligger i det långsamma utforskandet, viljan att förstå det till synes makabert irrationella. Det gör Mindhunter till en bästa nya serien på Netflix på länge.

Malin Slotte TV-redaktör

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33