Motivationen försvann – "vill inte bara delta"

Bild: Vesa Moilanen

Finlands överlägset mest framgångsrika friidrottare Tero Pitkämäki avslutar sin karriär.

Spjutkastaren Tero Pitkämäki debuterade i ett seniormästerskap i OS i Aten 2004. Sedan dess har Finland vunnit fjorton friidrottsmedaljer i OS, VM eller EM.

Pitkämäki har tagit sju av dem. Det säger någonting om hans betydelse för blåvit friidrott. Nu är karriären över.

– Bara att få delta i OS i Tokyo räcker inte för att motivera mig. Jag har alltid varit fascinerad av att tävla och göra tunga resultat, säger Pitkämäki.

– Det stod klart för mig att jag inte längre når upp till den nivå som jag vill. Då försvann också motivationen.

Knäskada

Pitkämäki var som bäst i VM i Osaka 2007, då han vann VM-guld med resultatet 90.33. Han satte sitt PB 91.53 2005. Sedan dess har han inte nått över den magiska 90 meters gränsen, men i VM i Peking 2015 tog han brons och i VM i London 2017 var han bäst av finländarna med sin femte plats. Snittet för hans hundra bästa kast i karriären är hisnande 87.05 m.

Han skadade knät förra sommaren och tvingades till en operation. Det avslitna korsbandet kunde redan ha inneburit slutet för hans karriär, men han beslöt sig att försöka ännu en gång.

– Rehabiliteringen gick helt enligt planerna, jag började kastträningen i januari och kunde kasta med fart i april-maj på Teneriffa. Knät var helt smärtfritt i juni, säger han.

Mera tid för familjen

Knät var smärtfritt, men Pitkämäki fick inte samma sting i sina kast som han haft förut. Träningskasten landade som bäst kring 75 meter och Pitkämäki visste själv att det inte räcker till för att slåss om mästerskap.

– Jag lyckades inte träna upp benmusklerna som jag hade velat. För mig har de långa kasten alltid grundat sig på styrka i benen, säger han.

Det var redan under våren som beslutet började mogna. Senare under sommaren meddelade Pitkämäki att han står över den här säsongen.

– Det tar en stund att bearbeta det här. Jag har vetat att den här dagen kommer och har haft tid att förbereda mig, men det känns ändå tomt och deppigt, säger han.

– Lyckligtvis är spjutkast bara idrott. Jag har tre barn där hemma som jag tänker tillbringa mera tid med.

Ålder: 36

Familj: sambo Niina Kelo, två söner och en dotter.

Gren: spjutkast

Hemort: Ilmajoki

Tränare: Hannu Kangas

Förening: Seinäjoen Seudun Urheilijat

Största meriter: VM-guld (2007), VM-silver (2013), VM-brons (2015), OS-brons (2008), EM-silver (2006), EM-brons (2010, 2014), brons i U23-EM (2003), 26 segrar i Golden League/Diamond League och totalt 52 gånger bland de tre bästa, åtta FM-guld och totalt 15 FM-medaljer i seniorklass.

Rekord: 91.53 m (2005)

Annat: vald till årets idrottare tre gånger (2007, 2013, 2015)

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning