Rakhmat Akilov erkänner terroristbrott – räknade med att dö

Rakhmat Akilov åtalas för terroristbrott och försök till terroristbrott och erkänner brotten. Han ska i tre månader före lastbilsattacken på Drottninggatan i flera chattkonversationer ha åtagit sig att utföra terroristbrott för Islamiska statens räkning. Före dådet har han rekognoserat platser i centrala Stockholm. Han räknade inte med att överleva.

STOCKHOLM Det var den 7 april när den soliga fredagsstämningen, då skolornas påsklov precis hade inletts, utbyttes i fasa. En lastbil rasade fram längs shoppingstråket och gågatan Drottninggatan i Stockholm och lämnade efter sig dödade och skadade människor.

På tisdagen har åklagaren Hans Ihrman lagt fram åtalet mot terrormisstänkte Rakhmat Akilov. Ihrman samt Akilovs försvarare Johan Eriksson har hållit presskonferenser.

Akilov åtalas för terroristbrott och försök till terroristbrott. Enligt stämningsansökan ska ha från den 16 januari fram till dådet har erbjudit sig att utföra terroristbrott för Islamiska statens räkning. Han ska också ha "sammanställt information om tilltänkt brottsplats samt införskaffat utrustning till spränganordning".

– Mitt mål är att han (Akilov) aldrig ska röra sig fritt i vårt samhälle igen, säger Hans Ihrman.

Enligt försvarsadvokaten Johan Eriksson erkänner Akilov terroristbrott och försök till terroristbrott, men yrkar på att straffet ska vara tidsbundet och inte livstid.

– Det är han som kör bilen och han kör den precis som åklagaren påstår i stämningsansökan och färden slutar i Åhléns varuhus och i bilen finns en hemmagjord anordning som börjar brinna men inte explodera. Därefter lämnar han bilen.

Svensk polis gick kort efter dådet ut med en bild från en övervakningskamera på mannen de sökte. Akilov flydde ner i tunnelbanan vid Sergels torg, upp igen och vidare till pendeltåg. Enligt försvararen Johan Eriksson räknade inte Akilov med att överleva attacken. Bild: SWEDISH POLICE / HANDOUT

Enligt stämningsansökan kapade Akilov lastbilen på Adolf Fredriks kyrkogata och vände ner på gågatan Drottninggatan. Efter att ha kört in i varuhuset Åhléns fasad ska han ha utlöst en bomb, gjord av fem butangasbehållare, knivar och skruvar.

Sprängladdningen fungerade inte fullt ut. Hade den gjort det hade skadan blivit ännu värre enligt Hans Ihrman.

Fem personer dödades under dådet, femton skadades allvarligt. Sammanlagt 155 personer är målsägande, alltså brottsoffer.

Akilov ska ha gjort två inspelade videor med trohetseder gentemot IS och han ska i chattkonversationer ha erbjudit sig att utföra terroristbrott för IS räkning.

Enligt Ihrman har radikaliseringen skett i en process en tid före attentatet.

Enligt åtalet har gärningen allvarligt kunnat skada Sverige och har begåtts med avsikt att injaga fruktan hos befolkningen i Sverige. Akilovs mål ska ha varit att få Sveriges regering och riksdag att avbryta den svenska insatsen i den globala koalitionen mot IS i Irak. Därmed gäller åtalet terroristbrott enligt åklagaren.

– Han har velat straffa Sverige för att vi deltar i den globala koalitionen mot IS. I någon mån också om att vi ska omvärdera vårt deltagande i den aktionen, säger Hans Ihrman.

Rakhmat Akilov hade enligt åklagaren före attacken ha gjort sökningar på internet med tanke på mål för dådet. Sökord är bland annat "gay club Stockholm" och Waxholmsbolaget, som ordnar båtturer populära bland turister.

Att det blev just den här fredag ser Ihrman som en viss slump. Då kom han åt lastbilen, som Akilov valt som vapen. Han verkar inte i förväg ha planerat att kapa uttryckligen den bilen.

– Akilovs uppfattning var att han trodde han under den här färden skulle bli skjuten eller dö, säger Johan Eriksson.

Lastbilen rammade varuhuset Åhléns. Bild: ANDREAS SCHYMAN

Rakhmat Akilov från Uzbekistan ansökte om uppehållstillstånd i Sverige 2014. Han fick ändå avslag på sin ansökan och på sin överklagan och skulle utvisas, men gömde sig. Hans berättelse ska inte ha bedömts som trovärdig.

Säkerhetspolisen ska våren 2016 ha fått uppgifter om Akilov, men säger att de inte har "gått att belägga".

I lastbilsattacken dog: 11-åriga Ebba Åkerlund, den belgiska turisten Maïlys Dereymaeker, 31 år, 41-årige britten Chris Bevington som arbetade på Spotify i Stockholm, 69-åriga Lena Wahlberg från Uddevalla samt 66-åriga Marie Kide från Trollhättan.

Bild: Maija Hurme

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00