Motell brandhärjades i Ekenäs gamla stad – känsligt område med trähus

Branden bröt ut i köket på Motel Marine i Ekenäs. Bild: Thomas Sundström

En eldsvåda utbröt i motell Marine i Ekenäs gamla stad på söndagsförmiddagen. Risken för att bränder ska sprida sig är överhängande där trähusen står tätt.

Västra Nylands räddningsverk fick larm om en eldsvåda på ett motell på Kammakaregatan i Ekenäs i Raseborg på söndagen klockan 11. Motel Marine ligger i Ekenäs gamla stad ett stenkast från Stallörsparken och restaurang Knipan.

Sammanlagt åtta enheter svarade på larmet och var på plats bara några minuter senare. Ekenäs har både ordinarie och frivilliga enheter.

Enligt Motell Marines kock Peter Backström var det fritösen i restaurangköket som hade börjat brinna.

– Elden spred sig explosionsartat och det blev riktigt hett, säger han till Västra Nyland.

Enligt jourhavande brandchef Kim Lassila var motellet inte övertänt och brandkåren fick snabbt kontroll över elden. Situationen var över mindre än en timme senare.

Trähusen och villorna står tätt i Ekenäs gamla stad. Risken för att bränder ska sprida sig är överhängande. Lyckligtvis skedde det inte.

Personal och en restauranggäst gick runt i motellet och knackade på dörrarna för att få ut alla, och ingen skadades.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning