Motarbeta all populism

Erkki Tuomioja beskrev i sin kolumn () fint hur nationalismen ledde till folksuveränitet och demokrati.

Tuomioja kritiserade med rätta högerpopulismen som arbetar mot frihandel, kapitalrörelser och invandring. Högerpopulismen ser eliten som fiender.

Artikeln påminde mig om att globaliseringskritiken inte är något nytt. För 20 år sedan såg vi stora demonstrationer och våld mot internationella globaliseringsmöten som WTO och G7. Kraven var desamma: mot frihandel, mot kapitalrörelser, mot flyttning av arbetstillfällen till andra länder, mot regler för investeringar. Rörelsen krävde att nationalstaten måste få kontrollera all ekonomisk verksamhet i sitt område. Internationella avtal som binder nationalstaten får inte godkännas. Eliten var rörelsens fiende.

Den här extremrörelsens huvudorganisation i Finland var Attac. Den leddes av en del av vänstern och De gröna. Redan då använde man falska argument. Man påstod att globaliseringen och frihandeln leder till fattigdom. Dagens statistik visar att marknadsekonomin och frihandeln har räddat 36 procent av världens befolkning från extrem fattigdom under de senaste 30 åren.

Tyvärr har vi vänster- och högerpopulistiska rörelser i vågor. Det typiska för de här rörelserna är att skapa farhågor, att vara emotionella, att identifiera motståndare och att attackera genom att använda felaktiga emotionella argument.

Farligast är om de skapar en ideologi som man försöker sprida med militära maktmedel, såsom kommunismen och nationalsocialismen. Attac försvann och så hoppas jag att det går med dagens högerpopulistiska rörelse med tiden. Men detta förutsätter att vi arbetar för individens frihet mot samhällskontroll för att vara konsekventa. Och som Tuomioja säger: att vi bemöter de problem som skapar dessa rörelser.

Kimmo Sasi tidigare utrikeshandelsminister (Saml)

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning