MOT: Vårdare vittnar om allvarliga brister i patientsäkerheten på Nya barnsjukhuset

Arkiv. Förra året öppnade Nya barnsjukhuset sina dörrar. Yle rapporterar om att personalbrist gör att vårdarna oroar sig för patientsäkerheten. Bild: Linnea de la Chapelle/SPT

Enligt Yle har söndriga hissar och vattenskador gjort arbetet vid Nya barnsjukhuset svårt. Dessutom råder det akut personalbrist, intygar ett 20-tal vårdare.

Yles grävande redaktion MOT har intervjuat 19 vårdare på Nya barnsjukhuset och föräldrar till långtidssjuka barn som vårdas där. Vårdarna är anonyma.

Granskningen visar på stora brister, både i patientsäkerheten och i själva byggnaden. Bland annat säger vårdarna att man har varit tvungen att spänna fast barn i sina sjukhussängar på grund av personalbrist.

Den nya sjukhusbyggnaden har haft byggproblem som har lett till farliga situationer. I artikeln berättar en vårdare att en takplatta föll bara några centimeter från en nyfödd bebis som var kopplad till en syremaskin. Vårdaren tror inte att barnet skulle ha klarat sig om det fått takplattan på sig.

Nya barnsjukhusets enhetschef Jari Petäjä säger till Yle att han känner till att vårdarna är oroade för patientsäkerheten. Enligt honom är patienternas säkerhet inte i fara. Han dementerar också att vårdare har spänt fast patienter på grund av personalbrist.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Lahtismuseer erbjuder guldkantade skidminnen och radio- och tv-nostalgi

Mer läsning