Möt maten och mångfalden i Malmö

Beställningar in. Maträtter ut. Bild: Jonas Westring

Malmö är staden du måste besöka. Det anser National Geographic som placerade Malmö på åttonde plats när de listade de hetaste resmålen inför år 2018. Tidskriften beskrev Malmö som ett ”matens FN” med ett ”globalt smörgåsbord som erbjuder allt”. Det finns alltså skäl att dröja sig kvar i Sveriges tredje största stad för alla med ett matintresse, även om här också finns en bro till Danmark.

Till Malmö har människor från i stort sett alla världens hörn och sedan århundraden tillbaka sökt sig. Några för att resa vidare, andra för att stanna och bli malmöiter. I bagaget har de haft sina olika matkulturer som de förvaltat och fört vidare till nästa generation.

Resorna har även gått åt andra hållet – från Malmö och vidare ut till andra länder, andra kontinenter. Ofta med en returresa präglad av inspiration och lust att förmedla de nya smakerna man själv har fått prova.

Flödena har bidragit till att det här finns många specialbutiker med matvaror från olika världsdelar. Och för dem som hellre sätter sig vid dukat bord än ställer sig vid spisen, är utbudet av restauranger ovanligt generöst. Här några tips för den som vill besöka staden vid kanten av Öresund.

Matkaravanen

Vandringstur med smakupplevelser

Är besöket i Malmö en kombination av brett matintresse och snäv tidsram kan en tur med Matkaravan Malmö rekommenderas. Då ges möjlighet att prova flera olika rätter och smaker under en och samma eftermiddag. Karavanen tar sig till fots genom Möllevången, en tidigare arbetarstadsdel som nu präglas av restauranger och butiker med etnisk mångfald. Under den två timmar långa vandringen får deltagarna också lyssna på vad guiden har att säga om mattrender och mathistoria.

Saluhallen

I början av 1900-talet hade Malmö tre saluhallar. De försvann i takt med att snabbköpen och självbetjäningen tog över dagligvaruhandeln. Nya försök att sälja livsmedel från olika leverantörer under ett och samma tak gjordes under seklets senare decennier, men i dag är de minnen blott. Nu har saluhallar åter igen blivit populära och hösten 2016 fick Malmö en ny sådan, inhyst i ett av järnvägens gamla godsmagasin men renoverad och tillbyggd. Här har man lyckats hitta en bra mix av traditionella varor över disk och moderna matupplevelser.

FEM MATPÄRLOR Eatery Social Taqueria

Namnet säger vad det handlar om: Socialt och avslappnat ätande. Maten är inspirerad av sydamerikansk gatumatskultur så som den lagas längst med Kaliforniens västkust. Ägare är kocken Marcus Samuelsson med internationell stjärnstatus, känd för att komponera gatumat med en egen tvist. Menyn har flera smårätter att förslagsvis dela på och även varmrätter och desserter. Det är en stor restaurang, med plats för 170 sittande gäster, men trots detta ofta fullsatt. I väntan på ett bord är det läge att hänga i den stora och inbjudande baren, testa en cocktail eller den mousserande vita sangrian, husets specialitet.

https://eaterysocial.se/malmo VAR: Dag Hammarskjölds 2.

Restaurang Quê


Den exklusiva vietnamesiska maten fick kocken Quan Pham smaka först i vuxen ålder. Då besökte han byn i Vietnam där hans föräldrar växte upp. Hemma i Sverige hade han endast sett vietnamesisk mat serveras som snabbmat, detta var något annat. Tillbaka i Malmö började Quan Pham kombinera sina erfarenheter från fine dining-krogar runt om i världen med den nya inspirationen och startade Quê. Grönsakerna som serveras odlar Quan Pham på den egna kolonilotten och i mors trädgård, när väderleken tillåter. Quê betyder by på vietnamesiska. Ordet står också för bygemenskap, en känsla Quan Pham vill skapa för sina gäster och låter därför de som vill delta i matlagningen. Den intima restaurangen har två menyer som skiftar allt efter säsong och två dryckespaket – öl respektive vin.

http://www.restaurangque.se/sv/

VAR? Sallerupsvägen 18.

Pink Head Noodle Bar 


Pink Head Noodle Bar är en nudelbar i vid bemärkelse. Här serveras inte bara ramen utan också nudlar gjorda på sötpotatis, alkaliska nudlar och olika sorters vetenudlar – beroende på säsong. Med eller utan kött. Alltid med koriander. Inspirationen kommer från Japan, Kina och Korea, men råvarorna ska helst vara inhemska, från Skåne om det går. Wade Brown är kock från Australien och ägare till baren. Hans filosofi är att servera mat som går fort att laga, men som tagit tid att förbereda. Och så ska den vara vacker & smakrik.

https://www.malmosaluhall.se/handlare/pink-head-noddle-bar

VAR? I Malmös nya saluhall på Gibraltargatan 6.

Café Ceder

Brunch med smaker från Libanon. Det är vad Café Ceder serverar varje lördag och söndag samt helgdagar. Vindolmar och auberginesallad, men även pannkakor och prinskorvar finns då på den rikliga buffén. Dessutom hembakat bröd som serveras varmt. Vardagar går det att beställa en mezetallrik med kebbeh, hummus, babaganoush, tabouleh, tzatziki. Eller grillspett med lamm, kyckling eller kafta. Är en vegetarisk rätt att föredra finns Ceder special med klyftpotatis, hummus, tzatziki, tabbouleh, baba ganoush, sallad, vindolme, yoghurtdressing och så det läckra hembakade brödet.

https://cafeceder.gastrogate.com/

VAR: Östra Förstadsgatan 23d.

LoCali

Hawaiianska konceptet poké bowls mixat med asiatiska och mexikanska smaker. Det var vad Samer Rabie satsade på när han återvände till Malmö och startade LoCali efter sju år som kock i Kalifornien. Innan dess hade han lagat mat på en av Malmös mest välrenommerade restauranger. Sex olika skålar står på menyn. Det går att välja mellan lax, tofu, kyckling, fläsk eller tonfisk som läggs direkt i skålen tillsammans med olika grönsaker, böngroddar, edamerbönor, sjögräs och färska örter beroende på vilken skål en väljer. I botten ris eller grönkål och som topping hemmagjorda jordärtskokschips. LoCali kan tolkas som lågt kalorinnehåll. Samer själv kallar sin mat god, enkel och nyttig samt – så långt som möjligt – baserad på lokala råvaror. Snabbmat när den är som fräschast.

http://localifood.se VAR: Claesgatan 8.

Malmö grundades redan under 1200-talet. I dag är medelåldern 38,5 år. Vilket Malmö universitet, tidigare Malmö högskola, liksom utbildningar som tillhör Lunds universitet som Musik-, Teater- och Konsthögskolan samt FN:s World Maritime University som också ligger i Malmö bidrar till.

Över 330 000 invånare, en ökning med närmare 40 procent sedan år 1990 och därmed en av landets allra snabbast växande städer vilket både barnafödandet och invandringen bidrar till.

Omkring 180 nationaliteter finns representerade i staden.

Var tredje Malmöbo är född i utlandet.

Residensstad för Skåne, som är Sveriges sydligaste län och också landets sydligaste landskap, ett mycket bördigt sådant med långa mattraditioner.

Öresundsbron – en 16 km lång fast förbindelse till Danmark med svenskt fäste i Malmös södra del – invigdes år 2000.

Citytunneln med tre tågstationer i Malmö – Malmö C, Triangeln och Hyllie – togs i bruk år 2010.

I restaurangguiden White Guide 2017–18 finns inte mindre än 37 Malmörestauranger varav fem platsar i mästarklasserna.

KÄLLOR: www.malmo.se & www.ne.se & http://www.whiteguide.se/

https://www.nationalgeographic.com/travel/features/best-trips-destinations-2018/#cover &

http://www.malmotown.com

http://matkaravan.se/malmo

https://www.malmosaluhall.se

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning