Möt HBL-journalister på bokmässan!

När redaktionen planerade programmet för HBL-scenen (7e120) på bokmässan i Helsingfors bestämde vi oss för att vid sidan av skönlitteratur också diskutera journalistik.

Det låter knappast som något radikalt beslut för en dagstidning, men faktum är att vi tidigare år mest ordnat klassiska författarsamtal. Dessa är förvisso fortfarande programmets ryggrad, men i år har vi plussat på med journalistsamtal. För visst finns det skäl att reflektera kring hur journalistisk text uppstår, verkar och påverkar.

Undertecknad ser alltså fram emot att prata med en handfull kollegor. Jag tror att det kan bli rätt olika samtal, för även om HBL är en liten redaktion i internationell jämförelse, så finns här begåvade journalister med väldigt olika bevakningsområden, uppdragsförståelser och personlig stil.

Fredagen den 25.10 klockan 18 ska jag prata med vår politiska reporter Sylvia Bjon, som fyller sina dagar med det som för många är sinnebilden av journalistiskt arbete: att bevaka, granska och analysera den högsta politiska makten i Finland. Det är ett grannlaga arbete, för den politiska journalisten arbetar i en miljö där aktörerna lägger åtskillig tankemöda och energi på att presentera sig själva i en så förmånlig dager som möjligt.

Frågor jag ska ställa Sylvia: Vad skiljer regeringen Rinne från regeringen Sipilä i sättet att kommunicera? Har ditt arbete förändrats sedan regeringsskiftet? Hur i så fall?

Mycket politik – men även ekonomi, miljö och allmänna aktualiteter – hanterar man också på ledarsidan, där Susanna Ginman och Torsten Fagerholm ger uttryck för det som traditionellt beskrivs som "tidningens linje" i olika frågor. Men vad innebär egentligen "en linje" i dag? Och hur har opinionsjournalistiken påverkats av att vem som helst kan ha en röst i den digitala offentligheten? Vilken är ledarsidans roll nu för tiden?

Dessa och andra frågor diskuterar vi söndagen den 27.10 kl. 12.

Att jämställdhetsfrågor engagerar många läsare vet dagens journalister, som bevakar dem förhållandevis flitigt. Men hur jämställd är egentligen journalistiken själv? Frågan tål att ställas och enligt många undersökningar har i synnerhet sportjournalistiken gett betydligt mer utrymme åt manliga idrottare än åt kvinnliga. Också på HBL har sportsidorna varit mansdominerade. Men för ett par år sedan fastslog sportchef Filip Saxén att det skulle bli ändring på den saken. Många tvivlade nog, men enligt de senaste beräkningarna är balansen mellan kvinnor och män i princip fifty-fifty. Hur gjorde ni? – det ska jag fråga Filip, som har sällskap av handbollsprofilen Birgitta Lindholm söndagen den 27.10 klockan 13.30. Jag undrar också hur läsarna tagit emot de nya sportsidorna.

En annan kollega som jobbat intensivt med jämställdhetsfrågor under hösten är musikredaktör Wilhelm Kvist, vars granskning av repertoaren på huvudstadsregionens orkestrar visade att den absoluta majoriteten av de spelade kompositörerna är män: ja, enbart Ludwig van Beethoven spelas mer än alla levande och döda kvinnor tillsammans. Frågorna har debatterats både i HBL och andra medier den senaste tiden, och tillsammans med HBL-kolumnisten, sångaren och dirigenten Kajsa Dahlbäck funderar vi vidare på dem söndagen den 27.10 klockan 15. Vad vore en rimlig målsättning för orkestrarna? Hur kunde kanon uppdateras? Och vem ska göra jobbet?

Välkommen till HBL-scenen!

Fredrik Sonck Kulturchef

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning