Mot dubbla medaljer härdad av den finländska väderleken

Enni Rukajärvi tog OS-silver i Sotji. I Pyeongchang har hon också chansen att ta medalj i big air. Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva

Oavsett om det snöar, slaskar eller regnar trivs OS-silvermedaljören Enni Rukajärvi i backen. Rukajärvi är ett dubbelt medaljhopp i Pyeongchang och utmanas av en ny generation snowboardåkare – som inte trivs lika bra i svåra förhållanden.

Enni Rukajärvi är Finlands kanske största medaljhopp i Sydkorea. Efter OS-silvret år 2014 har Rukajärvi bland annat tagit två VM-silver i big air och ett i slopestyle. Hon hör till den absoluta världseliten.

Men säsongsinledningen har inte varit en dans på rosor för den alltid lika positiva Rukajärvi. Slopestylespecialisten har legat sjuk i olika omgångar.

– Det har påverkat mina insatser. Jag har inte varit fylld av energi då jag åkt, säger Rukajärvi.

Medaljchans också i big air

Slopestyle gjorde OS-premiär i Sotji för tre år sedan och Rukajärvi var på hugget direkt. Inför OS i Sydkorea har parallellslalom fått ge vika för big air.

Om allt går väl kan Rukajärvi få hänga två medaljer runt halsen i Pyeongchang. Men man ska inte ta ut någonting i förskott. Rukajärvi säger att nivån på damsidan förbättras rejält sedan OS ordnades i Ryssland.

Tidigare hette det att snowboardarna inte såg OS som någonting värst betydelsefullt. Så är det inte längre. En ny generation åkare har växt upp med OS-snowboarden och åkarna är medaljsugna.

– Andra tävlingar har tappat i betydelse. I OS får man mycket uppmärksamhet och många ser tävlingarna i Pyeongchang som säsongens höjdpunkt. De yngre åkarna har en annan inställning än det gamla gardet.

– Vi får se om en gamling som jag kan konkurrera, säger 27-åringen Rukajärvi med ett skratt.

Rukajärvi har ändå två ess i rockärmen jämfört med många av konkurrenterna: erfarenhet och multikompetens. Rukajärvi erkänner att hon kan gynnas av dålig väderlek eftersom hon är van vid den finländska vinterns nyckfullhet.

– Om det snöar kraftigt, blåser hårt eller banan är isig påverkas nivån på tävlingen. Oerfarna åkare kan prestera då det är perfekta förhållanden med inte nödvändigtvis i sämre väderlek, säger Rukajärvi.

Har blivit modigare

Rukajärvi har en späckfylld tävlingskalender innan OS. Efter tisdagens presskonferens flög snowboardlandslaget i väg till Peking för en viktig världscuptävling i big air. Förutom en drös andra världscuptävlingar ordnas också X-games innan OS.

För några år sedan hade X-games varit säsongens höjdpunkt. Nu ser många tävlingen som generalrepetition för OS.

– I X-games utlovas många stora hopp och en krävande bana. De tävlande får många träningsdagar och åka mycket. Därför har X-games stor betydelse för OS-förberedelserna, säger Rukajärvi.

De senaste åren har Rukajärvi gått från framgång till framgång. Förutom de tre VM-silvren vann Rukajärvi två världscuptävlingar i slopestyle i början av 2017.

I Sotji åkte Rukajärvi halvskadad och tog silver. Medaljpotentialen är med andra ord enorm i Sydkorea.

Hur skiljer sig Enni Rukajärvi år 2017 från Enni Rukajärvi som tog OS-silver år 2014?

– Det har klarnat för mig vad det är jag vill göra och vad jag inte vill göra. Jag har blivit modigare och fattar numera egna beslut utan att tänka på vad andra tycker. Jag följer mina egna känslor.

Det är inte tomma ord. I början av året bröt Rukajärvi med stenrika sponsorn Red Bull eftersom energidrycksjätten strider mot Rukajärvis värderingar.

– Jag dricker hellre vatten, sade Rukajärvi till Aamulehti efter beslutet.

I augusti började Rukajärvi i stället samarbeta med det finländska familjeföretaget Kaslink, som bland annat tillverkar havredrycker.

Fakta

Slopestyle och big air i OS

Slopestyle gjorde OS-debut i Sotji år 2014. Amerikanskan Jamie Anderson tog guld på damsidan och Enni Rukajärvi silver.

I slopestyle åker snowboardarna ner för en bana fylld av ramper och olika objekt. Många minns babusjkan i Sotji-backen. Det finns räcken och ibland också en halfpipe. Åkarna väljer vilka objekt de vill använda sig av.

Varje tävlande i finalen får tre åk. Det bästa räknas.

Helhetens svårighetsgrad samt åkarens teknik, variation och uppfinningsrikedom avgör.

Big air gör OS-debut i Sydkorea och ersätter parallellslalom.

Till skillnad från slopestyle ligger allt fokus på en stor ramp. Åkarna visar upp sina bästa trick.

I finalen åker deltagarna tre gånger och de två bästa hoppen räknas. Åkarna måste rotera åt olika håll i de två hoppen som räknas.

Åkarna poängsätts enligt hoppets svårighetsgrad samt höjd och landning.

Profil

Enni Rukajärvi:

Ålder: 27 år

Från: Kuusamo

Gren: Snowboard, specialiserad på slopestyle

Största meriter: OS-silver i slopestyle 2014, VM-guld i slopestyle, 2011, seger i X-games i slopestyle 2011, VM-silver i big air och slopestyle 2016, VM-silver i big air 2017

Första officiella tävlingen: FM i Ruka 2007

Framgångar år 2017: två världscupsegrar i slopestyle, VM-silver i big air.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03