Moskva "svarar" om Finland dras in i Nato

Rysslands president Vladimir Putin tillsammans med försvarsminister Sergej Shoigu. Arkivbild. Bild: TT/AP/Alexei Druzhinin

På tisdag uttalade sig Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu om Nato.

Om Sverige och Finland dras in i försvarsalliansen Nato kommer Moskva att svara. Det säger Rysslands förvarsminister Sergej Sjojgu. En sådan utvidgning av den västliga försvarsalliansen skulle underminera den globala säkerheten, säger Sjojgu enligt Interfax.

Han förklarar att Sveriges och Finlands fördjupade samarbete med Nato är oroande.

– Det avtal som i maj skrevs under leder till att Finland och Sverige får delta i Natos krigsövningar samt använda Natos vapensystem. I gengäld får Nato tillgång till dessa nationers luftrum och territorialvatten, säger Sjojgu enligt Ilta-Sanomat.

– Jag understryker att dessa steg som våra västliga kollegor har gjort leder till att det rådande säkerhetspolitiska läget blir sämre. Det sänker förtroendet och tvingar oss till motreaktion, säger Sjojgu enligt Yle.

Sjoigu specificerar inte vad han menar med motreaktion.

Försvarsministern kommenterar också förra veckans toppmöte mellan USA:s och Rysslands presidenter i Helsingfors. Det kan leda till närmare militärt samarbete mellan Ryssland och USA, såväl som mellan Ryssland och andra Nato-länder.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46