Moskva "överväger" samtal med Nato

Ryska militära fordon under en övning på den av Ryssland ockuperade Krimhalvön. Arkivbild. Bild: Ryska försvarsministeriet/TT-AP

Ryssland överväger ett förslag från Nato om att inleda diskussioner om säkerhetsfrågor. Men den ryska kravlistan på Nato kan sätta käppar i hjulet.

Rysslands regering gick i förra veckan ut med att den så snart som möjligt vill inleda förhandlingar med Nato. Förhandlingarna ska handla om ett säkerhetsavtal för att minska de ökade spänningarna mellan parterna med anledning av konflikten i Ukraina. Nu uppges Ryssland ha fått ett erbjudande om att inleda samtal med försvarspakten den 12 januari.

"Vi har fått det här erbjudandet och överväger det", uppger det ryska utrikesdepartementet enligt den statliga nyhetsbyrån Tass.

Ryssland har lämnat över en kravlista till Nato som bland annat innebär att inga nya länder ska få ansluta sig till Nato och att inga nya Natobaser ska etableras i länder som tidigare varit en del av Sovjetunionen.

Vita huset har sagt att några av de ryska kraven är helt oacceptabla, men att Washington kommer att presentera konkreta förslag vid eventuella förhandlingar.

Spänningarna mellan Ryssland och väst har förvärrats under hösten sedan Ryssland mobiliserat trupper vid gränsen mot Ukraina. USA, EU och G7-länderna har också varnat Ryssland och dess president Vladimir Putin för omfattande konsekvenser och tuffa ekonomiska sanktioner om landet på nytt angriper Ukraina.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning