Moskva inför stränga restriktioner och "smart system för övervakning" av isolerade invånare

Kreml i Moskva på lördagen. Huvudstadens invånare ska isoleras på grund av virusutbrottet. Bild: Alexander Zemlianichenko Jr/AP-TT

Varningar ljuder ur högtalare i Moskva, där invånarna inväntar hårda restriktioner.Officiellt har bara drygt 1 500 smittats och åtta avlidit i corona i Ryssland. Men nu införs ett övervakningssystem, där endast personer med specialutfärdade tillstånd får röra sig fritt i huvudstaden.

"Tillträdet till parker har stoppats tillfälligt, vänligen visa förståelse och lämna de stängda områdena", lyder budskapet från ett högtalarfordon som passerar parkområdet Biskopsdammarna i Moskva, rapporterar nyhetsbyrån Interfax.

Borgmästare Sergej Sobjanin meddelar att de strikta reglerna om isolering träder i kraft på måndag.

Skärpt kontroll

De ska upprätthållas via "ett smart system för övervakning" vars vidd inte är känd men som tros kunna omfatta ett system för ansiktsigenkänning.

– Gradvis men säkert kommer vi skärpa den nödvändiga kontrollen i den här situationen, säger Sobjanin enligt nyhetsbyrån AFP.

Moskvaborna tillåts enligt de nya bestämmelserna endast lämna sina hem för att handla mat eller mediciner, besöka läkaren eller rasta hunden inom en radie av hundra meter.

"Undvik all kontakt"

De som anses ha samhällsviktiga jobb kommer dock att tillåtas resa till och från arbetet. Ett särskilt myndighetstillstånd ska utfärdas till dem som undantas från karantänsreglerna.

"Vi uppmanar dig att stanna hemma och undvika all kontakt utifrån", heter det i ett sms från myndigheterna till invånarna.

Barn och familjer lämnar Biskopsdammarna när högtalarna ljuder. Strax därpå är de tillbaka igen, konstaterar Interfax.

"Undvik promenader på platser med stora folksamlingar och håll två meters avstånd till varandra", manar rösten i högtalarna.

Några timmar senare spärras parkerna av.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning