Moskéangripare i rätten i dag

Bostaden i Bærum där den misstänktes styvsyster hittades död i lördags. Bild: Terje Pedersen/NTB/TT

Den unge man som är gripen för mord och moskéangreppet i norska Bærum kommer i dag att formellt anklagas för terrorbrott, säger hans advokat Unni Fries med hänvisning till polisen.I Bærum är befolkningen i chock och sorg.

Hittills har polisen rubricerat ärendet som misstänkt mord – på mannens styvsyster – och mordförsök mot personer i moskén. Mannen vill inte prata med polisen och väntas inte erkänna.

– Han kommer inte att förklara sig, säger Unni Fries.

Enligt uppgifter till tidningen VG kommer han att begäras häktad i fyra veckor. Häktningsförhandlingen kommer att hållas bakom stängda dörrar i Oslo tingsrätt med start klockan 14 finsk tid.

Krismöte

Under måndagen kommer Bærums kommunledning att hålla krismöte för att diskutera vilka åtgärder man bör sätta in kommande veckor, i skolor liksom i muslimska miljöer.

– Det blir viktigt att ta hand om alla inblandade under dagarna och veckorna som kommer, säger kommunordförande Lisbeth Hammer Krog (H) till VG.

Strax efter klockan 16 i lördags kom larm om skottlossning i moskén i Bærum strax utanför Oslo. Polisen har bekräftat att flera skott avlossades, men ingen skadades allvarligt då en 65-årig moskébesökare snabbt lyckades avväpna den misstänkte. Efter dådet framkom att den gripne mannen på ett nätforum ställt sig bakom flera skjutningar den senaste tiden, bland annat massakern i El Paso i USA och moskéskjutningen i Christchurch i Nya Zeeland.

"Väldigt påverkade"

Efter attacken hittade polisen en 17-årig flicka död i ett hus i Bærum. Hon rapporterades senare vara den misstänktes styvsyster.

– Det här drabbar familjer, klasskamrater, ett stort grannskap. Det gör ont, det smärtar. Vi är väldigt påverkade, säger Lisbeth Hammer Krog.

Under söndagskvällen öppnades Eiksmarka kyrka utanför Oslo sina dörrar för sörjande.

– Det var väldigt starkt. Många ungdomar kom hit och gav uttryck för sin sorg, säger prästen Stein Bjarne Westnes till VG.

Klockan 16.07 på lördagen den 10 augusti mottog polisen i Oslo larmet om en attack mot moskén al-Noor Islamic Centre i Bærum, väster om den norska huvudstaden. På grund av språkförbistring – personen som ringde in talade dålig norska – bedömde polisen först situationen som mindre allvarlig än den var vilket ledde till att utryckningen försenades.

Då polisen kom till platsen hade den misstänkte gärningspersonen, en 21-årig man boende i området, redan övermannats av en församlingsmedlem. Bägge var lindrigt skadade.

Polisen har bekräftat att flera skott avlossades inne i moskén samt att två vapen hittades, men inte berättat vilken typ av vapen det rör sig om.

Under en husrannsakan på lördagskvällen hittades en 17-årig flicka död på en adress där den gripne bott. Polisen har bekräftat att det rör sig om en styvsyster till den gripne samt att han misstänks ha dödat henne.

Före moskéattacken publicerade den gripne ett inlägg på ett nätforum där han hyllade masskjutningen i amerikanska El Paso den 3 augusti, då 22 människor miste livet, samt terrordådet mot två moskéer i nyzeeländska Christchurch i mars, då över 50 personer dödades. Polisen kände till mannens nätaktiviteter men anade inte att en attack var nära förestående.

Attacken mot moskén rubriceras som mordförsök. Dessutom utreds den som försök till terrordåd. Den gripne misstänks även för mord på sin 17-åriga styvsyster.

Källor: NTB, NRK

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning