Morotssoppa

Lycka så här års kan vara en skål morotssoppa kokad på vårliga morötter. Bild: TT

Färska morötter är en delikatess som man lätt glömmer bort. I tillagad form kan de bjudas som soppa tillsammans med potatis, lökar, svampbuljong och ett par deciliter färdig tomatsås.

För 4 personer, 25 minuter

400 g färska morötter (det går att laga soppan på vintermorötter också)

1 gul lök

1/3 purjolök

4 potatisar av mjölig sort

1 tsk finhackad färsk timjan

2 msk olivolja

1 liter vatten

2 tärningar svampbuljong (eller vanlig grönsaksbuljong)

2 dl färdig tomatsås (samma som till pasta)

salt och peppar

Till uppläggning:

1 dl strimlad purjolök

färsk timjan

Gör så här:

1. Skala och hacka den gula löken grovt. Strimla purjolöken. Skala och dela potatisen i bitar. Riv morötterna (vintermorötter måste skalas, färska kan bara sköljas av).

2. Fräs lökarna och potatis med olivolja och hackad timjan i kastrull. Blanda ned morötterna, tillsätt vatten, tärningsbuljong och tomatsås. Låt koka upp och sjud 10 minuter.

3. Mixa soppan med stavmixer. Smaka av med salt och peppar. Servera i skålar och garnera med strimlad purjolök och grovt hackad timjan.

TT

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning