Morotssoppa

Lycka så här års kan vara en skål morotssoppa kokad på vårliga morötter. Bild: TT

Färska morötter är en delikatess som man lätt glömmer bort. I tillagad form kan de bjudas som soppa tillsammans med potatis, lökar, svampbuljong och ett par deciliter färdig tomatsås.

För 4 personer, 25 minuter

400 g färska morötter (det går att laga soppan på vintermorötter också)

1 gul lök

1/3 purjolök

4 potatisar av mjölig sort

1 tsk finhackad färsk timjan

2 msk olivolja

1 liter vatten

2 tärningar svampbuljong (eller vanlig grönsaksbuljong)

2 dl färdig tomatsås (samma som till pasta)

salt och peppar

Till uppläggning:

1 dl strimlad purjolök

färsk timjan

Gör så här:

1. Skala och hacka den gula löken grovt. Strimla purjolöken. Skala och dela potatisen i bitar. Riv morötterna (vintermorötter måste skalas, färska kan bara sköljas av).

2. Fräs lökarna och potatis med olivolja och hackad timjan i kastrull. Blanda ned morötterna, tillsätt vatten, tärningsbuljong och tomatsås. Låt koka upp och sjud 10 minuter.

3. Mixa soppan med stavmixer. Smaka av med salt och peppar. Servera i skålar och garnera med strimlad purjolök och grovt hackad timjan.

TT

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54