Mörös tävlingssäsong inomhus: 48 sekunder

Oskari Mörö har lämnat skadorna bakom sig och ser nu fram emot en spännande sommar. Bild: Kalle Parkkinen

Oskari Mörö är tillbaka efter sin rehab – blev genast finsk mästare.

Den kyliga sommaren och skadeproblem stoppade Oskari Mörö i fjol. Succésäsongen 2014 följdes upp av ett bottennapp. I sommar ska åtminstone inte kalla träningsförhållanden störa löparlöftet.

Mörö satte finskt rekord på 400 m häck och gick sensationellt till EM-final i Zürich 2014. Säsongen 2015 stördes först av det kyliga vädret här hemma i Finland och förstördes slutligen på grund av höftproblem.

Efter förra säsongen medgav Mörö att han på sommaren borde ha åkt på ett träningsläger i bättre förhållanden.

– Nu har jag reserverat endast en turbiljett då jag flyger i väg söderut på vårens träningsläger. Jag kommer inte tillbaka förrän det är varmt. Det kan hända att jag stannar i Mellaneuropa och tävlar där. Givetvis kan det ju hända att vädret här hemma är varmt och då kommer jag att tävla i Finland också, säger Mörö som vann banvarvet i FM i överlägsen stil.

Mörö är ingen vanlig syn i Finland under vintermånaderna. Efter årsskiftet bar det av till Sydafrika och om en vecka flyger han ner till Afrika igen. Den första sejouren blev sex veckor, nästa blir fyra. Han återvänder till Finland i början av april, sedan tar han ett flyg till Spanien och stannar alltså där en obestämd tid.

Före tidtabellen

Vintern har mestadels handlat om rehabträning för Mörös del. Inte alltid kul, men då man gör det bra betalar det sig tillbaka. Och det har det gjort, berättar 23-åringen.

– Lägret i Sydafrika var jättebra. Jag är i förvånansvärt färdigt skick. Vid årsskiftet trodde jag att jag absolut inte kan tävla vid det här skedet av säsongen.

Det blev en hel del muskelförstärkande träning med fokus på höften och mellankroppen. Årets första häcklöpningsträningar stod också på schemat.

– Allt jag gjorde på lägret kommer att synas när jag är i full form. Jag tränade med 84 centimeter höga häckar i stället för med 91 centimeter höga men det kändes bra. Det blir ett par tävlingar under nästa resa till Sydafrika, kanske till och med häcktävlingar och inte släta som jag först planerat, säger Mörö.

Inomhussäsongen tog alltså slut knappa 48 sekunder efter att den började. Nu börjar förberedelserna inför supersommaren med EM och OS inprickade i kalendern.

– Givetvis är Rio större, men Amsterdam är en riktigt bra mellanetapp. I EM har jag en realistisk chans att tävla om topplaceringar om förberedelserna fortsättningsvis går bra. I OS blir det spännande att se hur långt formen bär mig. Jag hoppas att jag kommer under kvalgränsen i god tid och att sommarens bästa tid sedan kommer i OS.

Mörös finska rekord är 49,08. OS-gränsen är 49,40.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03