Mörkt stämningsmålande av The National

Bild: Skivkonvolut

Sleep Well Beast är mera en bekräftelse på och påminnelse om vad The National tidigare har uppnått än någon egentlig framryckning, skriver Henrik Jansson.

ROCK

The National

Sleep Well Beast (4AD/Playground)

När jag hörde den amerikanska indierockgruppen The Nationals föregående album Trouble Will Find Me (2013) var det en såpass stark upplevelse att jag via skivhandeln genast också skaffade några av de tidigare utgåvorna. Därför är förväntningarna på nu aktuella Sleep Well Beast stora, kanske till och med orimligt stora.

Likheterna med föregångaren är i och för sig uppenbara. Det handlar om en mestadels balladbottnad musik, där ett reflektivt och melankoliskt stämningsmålande prioriteras, och Matt Berningers mörka, lite släpiga barytonröst ligger i centrum. Här finns återklanger av Nick Cave och R.E.M. (från Automatic For The People-perioden), men när bröderna Aaron och Bryce Dessner under den vackra gitarr- och pianoytan spränger in elektroniska effekter kan tankarna också gå till Joy Division.

För The National agerar liksom alltid i samklang med traditionen, aldrig konfronterande.

Bekräftelse, inte framryckning

Allmänuttrycket är under stora delar av skivan så nedtonat eller direkt dystert att jag trots styrkan i melodierna och de nyansrika arrangemangen småningom börjar längta efter variationer. Och till slut hittar jag faktiskt också några upptempolåtar, vilka får en nog så viktig roll i helhetspaketet. Då gitarren blir taggigare – framför allt i Turtleneck – bränner det genast till lite mer, samtidigt som det underliggande hotet får komma upp till ytan.

Så visst, Sleep Well Beast är i och för sig en stark skiva, men den känns förstås mer som en bekräftelse på och påminnelse om vad bandet uppnått än som någon framryckning.

Henrik Jansson Författare

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning