Mörkt för Macron i ljummet lokalval

En kvinna röstar i kommunvalet i Urrugne, i sydvästra Frankrike. Bild: Bob Edme/AP/TT

De gröna går framåt och president Emmanuel Macrons förhoppningar om lokal förankring ser inte ut att slå in. Det visar preliminära resultat från den andra omgången av Frankrikes kommunval.

Den första valomgången ägde rum den 15 mars, precis när dödssiffrorna under coronapandemin börjat skjuta i höjden, och markerades av rekordlågt deltagande. Bara runt 45 procent röstade, att jämföras med över 60 procent valet innan.

Den andra omgången skulle hållas den 22 mars men sköts upp när Frankrike stängde ned. När den på söndagen slutligen ägde rum föreföll det som att virusrädslan alltjämt satt i. Preliminära siffror visar på lågt deltagande även denna gång.

Mörkt för Macron

President Emmanuel Macron. Arkivbild. Bild: Jonathan Brady/AP/TT

President Emmanuel Macrons parti La république en marche (LREM) existerade ännu inte när de senaste kommunvalen hölls 2014 och förhoppningen var att vinna lokalt fotfäste. En förhoppning som i huvudsak tycks ha kommit på skam.

Ett litet glädjeämne var dock att premiärministern Édouard Philippe utsågs till borgmästare i nordfranska Le Havre, något Macron hyllade som en "underbar seger". Resultatet innebär dock inte att Philippe måste lämna sin post – Frankrikes grundlag tillåter honom att utse en ställföreträdande borgmästare så länge han sitter i regeringen.

Överborgmästaren Anne Hidalgo vid en vallokal på söndagsförmiddagen. Munskydd är obligatoriskt för alla som vill gå och rösta. Bild: Joel Saget/AP/TT

Macron hade dock hoppats på tyngre priser än så. För bara ett år sedan fanns förväntningar om att vinna huvudstaden Paris, men där ser sittande överborgmästaren Anne Hidalgo från socialdemokratiska PS ut att bli omvald. Enligt tv-kanalen TF1:s vallokalsundersökning får Hidalgo 50,2 procent av rösterna.

Gröna vinnare

Av de preliminära resultaten att döma ser De gröna ut att bli valets vinnare. Enligt vallokalsundersökningar tar partiet kontroll över landets andra respektive sjätte största stad, Lyon och Bordeaux.

I sydfranska Perpignan vann enligt en vallokalsundersökning Nationell samlings kandidat borgmästarposten. Det är första gången nationalistpartiet lyckas vinna en stad med över 100 000 invånare.

Den enda regionen i landet som inte höll val under söndagen var Franska Guyana i Sydamerika där risken för smittspridning bedömdes vara för stor.

Valet skulle ha hållits den 22 mars men sköts upp på grund av coronakrisen. I den andra valomgången deltog de partier som fick över 10 procent i omgång ett.

Den första valomgången präglades av ett rekordlågt valdeltagande på endast 45 procent, mycket beroende på smittoläget. Resultaten blev spretiga men miljöinriktade partier och allianser gick starkt medan nationalistpartiet Nationell samling (tidigare Nationella fronten) gjorde ett relativt svagt val.

Totalt utses runt 35 000 borgmästare. Till kommunfullmäktige väljs beroende på folkmängd mellan sju och 163 ledamöter.

I de tre största städerna – Paris, Lyon och Marseille – gäller specialregler där valet av distriktsborgmästare avgör vem som blir överborgmästare.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning