"Mörkö" Anttila mot nya drömmar – "Att vinna motiverar alltid"

VM-hjälten Marko Anttila är hungrig efter framgång också på klubbnivå. Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

Med tre av vårens världsmästare i sina led och med ytterligare några nyförvärv av finländsk toppnivå siktar Jokerit på att gå långt nästa vår.

Drygt tre månader har gått sedan Finlands hockeylandslag chockerade en hel ishockeyvärld i VM i Slovakien. En av skrällens huvudarkitekter var Lejonkaptenen Marko Anttila som tjusade fansen med sina bragder i VM-slutspelet. En sen kvittering i kvarten mot Tre Kronor, matchens enda mål i semin mot Ryssland och två fullträffar i finalen mot Kanada.

Plötsligt var Anttila större än NHL-superstjärnorna Patrik Laine, Sebastian Aho, Aleksander Barkov och Mikko Rantanen. "Mörkö"-yran fortsatte långt in på sommaren. Anttila blev en kultfigur – till den grad att han bland annat använts i KHL:s marknadsföring inför säsongsstarten.

– Visst var det en annorlunda sommar. Det var många evenemang och en hel del ståhej. Man vänjer sig vid publiciteten och om man vill så kommer man undan den också. Men det har varit roligt att träffa människor och uppståndelsen har inte stört mig, säger Anttila inför den stundande KHL-säsongen.

Jokerits förra säsong slutade den 7 mars men Anttilas hockeyvår fortsatte fram till den gyllene söndagen 26 maj. Guldyran drog ytterligare ut på säsongen.

– Sommaren blev rätt kort. Det var bara sex-sju veckor och så började förberedelserna inför KHL-säsongen, berättar Anttila som känner sig vara frisk och i form inför grundseriestarten.

Jokerit inleder säsongen med tre raka hemmamatcher. I premiären den 3 september möter man vårens finallag Avangard Omsk.

Anttila har inte haft några som helst problem att hitta en ny framgångshunger efter VM-guldet.

– Att vinna motiverar alltid speciellt då jag inte varit med om att vinna så mycket i klubblag, säger 34-åringen vars enda klubblagstitel är A-juniorernas FM-guld med Ilves 2005.

– Att vinna VM-guld var en dröm, nu är det dags att jaga nya drömmar.

Namnstarka, erfarna nyförvärv

Jokerit säsongen 2019-20 har en starkt finländskt prägel. Till klubbens nyförvärv hör bland annat världsmästarna Mikko Lehtonen och Veli-Matti Savinainen, KHL-veteranen Petri Kontiola och NHL-meriterade duon Henrik Haapala och Antti Niemi.

Chefstränaren Lauri Marjamäki är nöjd med sina nyförvärv som han hoppas förstärker lagets spel i specialsituationer.

– Målvakten Niemi har spelat över tio år i NHL och backarna Lehtonen samt Teemu Eronen skickliga med pucken. Kontiola och Haapala hör till Europas bästa powerplayspelare. Målvaktsspelet, powerplay, boxplay och tekningar är faktorer vi tänkt på i lagbygget, säger Marjamäki.

– Jag är väldigt nöjd med det lag som vi har, säger chefstränaren.

Kurri: "Vi måste vara bättre"

Säsongen 2019-20 blir Jokerits sjätte i KHL. Varje år har Jokerit gått till slutspelet och bara en gång utanför de fyra bästa lagen i den västra konferensen. Men i slutspelet har laget aldrig tagit sig förbi den andra omgången. Den trenden vill den nya Jokeritbossen Jari Kurri se ett slut på.

– Vi måste göra framsteg på den idrottsliga sidan. Det här räcker inte. Vi måste vara bättre, säger Kurri.

I fjol inledde Jokerit strongt genom att vinna sju av sina åtta första matcher. Vårens sista månads saldo var fyra segrar på tolv matcher, inklusive slutspelsserien mot Dynamo Moskva som slutade 2–4 i matcher.

– Grundseriestarten är viktig men man ska vara som bäst på våren. Vi måste utveckla vårt spel, inte tvärtom. Varje spelare måste ta ett steg framåt, säger Anttila.

Anttila vet precis vad han talar om. I VM-gruppspelet var hans saldo 0+0 poäng. Resten är ett stycke finländsk ishockeyhistoria.

Fotnot: Jokerits säsongstart: 3.9 Jokerit-Avangard Omsk, 5.9 Jokerit-Ak Bars Kazan, 7.9 Jokerit-Dinamo Riga, 11.9 Severstal Tjerepovetj-Jokerit.

2014-15: Jokerit kommer fyra i sin konferens och slår ut Dinamo Minsk i första slutspelsomgången med 4–1 i matcher. CSKA Moskva slår ut Jokerit i konferenssemifinalerna med 4–1 i matcher.

2015-16: Jokerit vinner sin division och seedas därmed som tvåa i sin konferens inför slutspelet. Torpedo Nizjnij Novgorod slår ut Jokerit i första slutspelsomgången med 4–2 i matcher.

2016-17: Jokerit kommer åtta i sin konferens. CSKA Moskva slår ut Jokerit i första slutspelsomgången med 4–0 i matcher.

2017-18: Jokerit kommer trea i sin konferens och slår ut HK Sotji i första slutspelsomgången med 4–1 i matcher. CSKA Moskva slår ut Jokerit i konferenssemifinalerna med 4–2 i matcher.

2018-19: Jokerit kommer fyra i sin konferens. Dynamo Moskva slår ut Jokerit i första slutspelsomgången med 4–2 i matcher.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning