Mörkerforskare: Vi borde gå in för ständig vintertid

Bild: TT/Markus Dahlberg

Finländarna får snart ta ställning till vilken tidszon vi ska ha. Många har varit så ivriga att sidan otakantaa.fi överbelastats, trots att enkäten inte publicerats än.

Ett medborgarinitiativ år 2017 om att sluta ställa om klockan två gånger om året fick Finland att föra frågan till EU-nivå. Nu har EU-kommissionen lagt fram ett förslag om att slopa förfarandet redan nästa år och enligt kommunikationsminister Anne Berner ska medborgarna få avgöra om Finland ska ha evig sommar- eller normaltid.

– I september kommer Kommunikationsministeriet att låta medborgarna ta ställning till om vi borde ha konstant normal- eller sommartid, säger Berner i ministeriets pressmeddelande.

Finländarna ska få ta ställning på otakantaa.fi som har haft överbelastningsproblem efter att så många ivriga finländare besökt sajten, trots att enkäten ännu inte är publicerad.

Forskare: Bra att slopa tidsomställningen

Professor Timo Partonen forskar i mörkersymtom, sömnlöshet och depression vid Institutet för hälsa och välfärd. Enligt Partonen skulle normaltid, eller vintertid som det också kallas, vara det klart bästa för människors hälsa.

– Det är väldigt bra om vi slutar ställa om klockorna två gånger om året. Tidsomställningen stör nattsömnen och gör oss trötta. Speciellt för personer med vissa sjukdomar är det skadligt, säger Partonen till SPT.

Partonen säger att tidsomställningen är dålig både för personer som lider av sömnlöshet och för personer som lider av hjärt- och kärlsjukdomar.

– Det finns forskning som tyder på att tidsomställningen har orsakat problem och onödig ansträngning för de här personerna.

Nu borde vi gå in för ständig vintertid enligt Partonen.

– Med normaltid så har vi mera ljus på morgonen under de mörka vintermånaderna och det innebär mindre påfrestning för personer som lider av sömnbesvär. Vi har en inre klocka som bestämmer vår sömnrytm. Mörka kvällar och ljusa morgnar hjälper vår naturliga klocka att bli trötta på kvällen och att vakna på morgonen.

Partonen hoppas att diskussionen om tidszoner också beaktar fakta.

– Det är förstås bra att ministeriet vill öppna upp till diskussion där medborgarna kan uttrycka sin åsikt. Men där måste vi också kunna diskutera vad det här egentligen innebär.

Positivt för programutvecklare

Omställningarna till sommartid har varit väldigt krävande för utvecklare, enligt F-Secures säkerhetsexpert Mikko Hyppönen.

– Förändringen är definitivt positiv. Tidsomställningarna har redan i flera år varit ett stort problem för informationssystem, speciellt eftersom man ställer om klockan vid olika tidpunkter i olika världsdelar och omställningen varierar från år till år, säger Hyppönen.

Enligt Hyppönen kommer kommissionens förslag att göra situationen betydligt enklare och också säkrare.

– Förhoppningsvis kommer vi också att bli kvitt tidsomställningarna i länder utanför EU, säger Hyppönen.

Bönderna får anpassa sig enligt korna

Mjölkbonden Jesse Mårtenson från Mörskom säger att tidsbytet påverkar bönder olika.

– Vi har automatisk mjölkning så korna får själva bestämma när de ska mjölkas, så de går enligt sin egen tid. Men om de mjölkas med station så måste korna vänja sig vid tidsbytet. Och det påverkar förstås också de personer som måste stiga upp tidigt för jobbets skull.

Är det människorna eller korna som måste anpassa sig till tidsombytet?

– Man gör väl en kompromiss. När korna mjölkas två gånger om dagen så är det viktigt att ha jämna tider, så då måste nog människorna anpassa sig mer enligt kornas rytm.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning