"Mörk natt i Turkiets och Istanbuls historia"

Kuppförsöket i Turkiet verkar ha misslyckats. Över tvåtusen människor har arresterats och mer än tvåhundra människor har mist sina liv i stridigheterna. En invånare i Istanbul beskriver de senaste tjugofyra timmarna i Istanbul.

För NN, som vill vara anonym av säkerhetsskäl, började militärkuppen i Istanbul som vilken annan kväll som helst. NN och hens vän gick till torget Taksim för att äta på restaurang. Allting var lugnt och det fanns inga tecken på att den kvällen skulle förvandlas till totalkaos. Vittnet berättar att de var på väg hem från restaurangen, över Bosporenbron till den asiatiska delen av Istanbul, när hen började känna att något var fel. Hen kunde inte se några bilar eller taxibilar, poliser eller soldater. Det var bara kusligt tyst och ovanligt lugnt. Lugnet varade bara en kort stund. Väl på andra sidan av bron bröt helvetet loss: skottlossning, panik och skrik.

– I vilket annat land som helst, när en tragedi har inträffat, hjälper taxichaufförerna. Till exempel under terrorattacken i Frankrike så hjälpte taxichaufförerna människor att ta sig hem - gratis. Men i Turkiet utnyttjade de paniken. Priserna på taxiresor fem- eller tiodubblades. Men vi hörde skotten och bestämde att vi måste ta oss hem. Vi betalade femdubbelt pris, berättar NN.

Bild: TOLGA BOZOGLU

Genom taxifönstret såg de kaoset sprida sig längs gatorna. Gatorna var fyllda av människor som trängdes för att komma åt bankautomater. Det uppstod också slagsmål när människor försökte komma över så mycket vatten och bröd åt sig som möjligt. Många trodde att de skulle sitta fast i sina hem i flera dagar.

– När vi kom hem slog vi på tv:n och loggade in på sociala medier. Då fick vi veta om militärkuppen. Och regeringen uppmanade människor att ge sig ut på gatorna för att försvara landet i demokratins namn. Det här är en mörk natt i Istanbuls och Turkiets historia.

Den här misslyckade kuppen kommer att föra Turkiet längre bort från demokrati och mänskliga rättigheter.

"Vi vill bara ha fred i Turkiet"

Hen beskriver blodiga slagsmål mellan civila och soldater ute på gatorna. Hen beskriver att väldigt många agerade av rädsla och av lojalitet till regeringen.

– Ingen vill se det här. Ingen vill se strider på gatorna. Ingen vill se soldater och civila drabba samman. Men vi vill ha demokrati. Vi har för många problem och det här är resultatet. Jag är mållös. Människor är desperata. Soldaterna skjuter civila och civila slår ihjäl soldater. Det här kommer att leda till en mer konservativ regering. Det här kommer att leda till mer makt åt fel människor. Jag stöder inte kuppen eller soldaterna, men vi behöver en demokrati som gynnar alla och inte bara några få utvalda.

Bild: SEDAT SUNA

Vittnet säger att situationen fortfarande är spänd. Regeringen uppmanar människor att samlas ute på gatorna. Ingen vet riktigt varför de ska samlas ute på gatorna.

– Den här misslyckade kuppen kommer att föra Turkiet längre bort från demokrati och mänskliga rättigheter.

Vittnet, som är samhällsaktivist, uttrycker också kraftigt missnöje mot regeringens handlingar.

– Förra natten använde de moskéerna för att övertyga människorna att gå ut på gatorna. De utnyttjade människors religion för att få dem ut på gatorna, in i konflikten. Människor har dött på grund av det här. Det här är inte demokratin vi vill ha. Vi vill ha mänskliga rättigheter. Vi vill inte att människor kastas i fängelse så fort de uttalar sig mot regeringen. Redan nu är militära ledare och generaler spårlöst försvunna utan förklaring. Vi vill bara ha fred i Turkiet.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03