Mörk andra säsong av 13 Reasons Why

Andra säsongen av 13 Reasons Why följer rättegången mellan självmordsoffret Hannahs föräldrar och hennes skola. Bild: Netflix/Beth Dubber

Den andra säsongen av Netflix-serien 13 Reasons Why visar följderna av sexuellt våld, mobbning och självmord. Men helheten känns rörig, ytlig och överdrivet nattsvart.

13 Reasons Why finns på Netflix.

Första säsongen av 13 Reasons Why (Tretton skäl varför) hade en tydlig premiss. Tonårstjejen Hannah (Katherine Langford) har tagit sitt liv, men innan hon gjorde det spelade hon in sju kassettband. Inspelningarna var riktade till tretton personer på Hannahs skola som på något sätt var delaktiga i det skedda.

Inspelningarna målade upp en skolmiljö där trakasserier, mobbning och utanförskap var vardag. Det är också den miljön som andra säsongen handlar om. I stället för att följa Hannahs kassettband fokuserar serien nu på rättegången mellan Hannahs föräldrar och skolan, som föräldrarna anser kunde ha gjort mer för att hjälpa Hannah.

I varje avsnitt är det en person som ska vittna i rättegången. Åskådaren får följa den vittnande personens perspektiv och mer eller mindre sanningstrogna version av historien. Clay (Dylan Minnette), som var en huvudkaraktär i första säsongen, fortsätter också att spela en central roll i sina försök att skipa rättvisa.

Ytliga skildringar av trauma

Eftersom andra säsongen ger en röst åt flera karaktärer får man dels följa deras motstridiga syner på det som hänt, dels deras olika sätt att hantera trauman de varit med om. Det är en gedigen lista av ämnen som seriens skapare fått med: sexuellt våld, mobbning och inte minst självmord och försök till självmord.

Skaparna hanterar dessa ämnen med blandad framgång. Jag gillar till exempel hur de framställer följderna av sexuellt våld och hur människor hanterar det på olika sätt. Men problemet med att inkludera så många viktiga ämnen och karaktärer är att behandlingen av dem blir ganska ytlig och rörig. Därför är det också svårt att leva sig in i eller beröras av handlingen i sin helhet.

För mycket mörker

Ett annat problem med säsongen är vältrandet i mörker, ilska och drama. Det är säkert en del av poängen: självmord och våld har inga ljusa sidor, men det känns stundvis överdrivet. Det bidrar också till att säsongen känns seg och lång. Efter ett tag vill jag bara veta hur det hela ska sluta, men bryr mig inte om vägen dit.

När 13 Reasons Why nu fått grönt ljus för en tredje säsong är det slutligen tveksamt om jag faktiskt är engagerad nog i karaktärerna eller historien för att kolla.

Anna Lillkung Reporter

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning