Morgonmålet är det viktigaste målet på dagen

Tara Junker har velat starta eget kafé sedan hon var 14 år. Bild: Jennifer Snårbacka

Mörkrostat kaffe, nybakt bröd och chiafrön är ingredienserna till en lyckad frukost om man frågar Tara Junker som driver popup-kaféet Brekku by Tara.

– Vill du ha kaffe?

Det är det första som Tara Junker frågar mig när jag kommer in på kafé Brekku by Tara. En doft av mörkrost och nybakt bröd slår emot mig och jag tackar ja. Det är Junker som har kommit på idén med ett frukostkafé i Rödbergen, Helsingfors.

– Jag har alltid tyckt om att samlas kring frukostbordet och äta tillsammans. Morgonmål är något jag älskar och jag har alltid velat starta mitt eget kafé.

Rabarbervispgröt med jordgubbar, toast med getost och basilika, bärsmoothie och mörkrostat kaffe. Bild: Jennifer Snårbacka

Några gäster har redan hittat hit, trots att klockan bara är 9 på söndagsmorgonen och resten av staden slumrar. Tara Junker säger att gästerna brukar börja komma in efter klockan 10.

Vi sätter oss ner vid ett bord som är bokat till klockan 10:30. Bokningslapparna är rosafärgade och egengjorda. Kaféet känns autentiskt.

– Jag vill undvika kedjekänslan, det ska kännas eget, säger Junker.

Det här är första gången men inte den sista som Junker driver kafé. Bild: Jennifer Snårbacka

Ekologiskt, närproducerat och veganskt

Tara Junker har nyss avklarat sitt första år av studier i hållbar utveckling på Uppsala universitet i Sverige. Hon vill också studera kostvetenskap nästa år.

– Jag vill vara medveten om miljön och det syns också i maten vi bjuder på här. Vi säljer sällan något med kött i, och över hälften av vårt frukostutbud är veganskt. Det flesta råvarorna är närproducerade och ekologiska.

"Feel good today" står det på väggen. Bild: Jennifer Snårbacka

Brekku by Tara är öppet två helger till i juli, klockan 8–15 lördag och söndag. För 15 euro får man barleyvatten och två rätter samt hur mycket kaffe eller te man vill.

– Jag vill att frukosten ska vara säsongsenlig, och därför blir det en del jobb med att springa i butiker för att söka efter de ekologiska och närproducerade råvarorna.

Det extra jobbet är ändå värt det för Tara Junker.

Det finns alltid en orsak till att råvaror är billiga. Alltid. Jag lägger hellre pengar på bättre och rättvisare råvaror, och jag tror också att det är något som folk är redo att betala för.

Tara och hennes medhjälpare försöker minimera matsvinnet så mycket som möjligt.

– Om det blir över av smoothien så gör vi isglass av den, säger hon.

Kaffet är något av det viktigaste på ett frukostkafé, vilket hon har haft i bakhuvudet när hon valde kaffe. Kaffebönorna kommer från ett rosteri i Hamburg, Tyskland.

– Människor vill gärna ha lite mörkare och starkare kaffe på morgonen. Vårt kaffe är mer mörkrostat och godare än det vanliga finska kaffet. Vi gör också olika sorters specialkaffe, säger hon.

På Brekku by Tara vill man undvika kedjekänslan. Bild: Jennifer Snårbacka

Inspiration till maten tar hon ofta från webbsidan Pinterest och hon säger sig ha över 100 kokböcker där hemma.

– Jag följer inte recept utan lägger min egen prägel på allt jag gör.

Älskar jobbet

Junker har själv haft en matblogg i flera år och jobbat på olika kaféer runtom i Helsingfors. I en mansdominerad bransch är hon stolt över att det är hon och hennes kompisar som driver kaféet och gör allt själva. Kompisarna jobbar gratis.

– Jag är så tacksam över att mina tjejkompisar hjälper mig.

Vännerna Hanna Hännikäinen och Jenny Langenskiöld jobbar på kaféet denna söndag.

– Det är roligt att kunna hjälpa till, säger Hanna Hännikäinen.

Jenny Langenskiöld, Tara Junker och Hanna Hännikäinen. Bild: Jennifer Snårbacka

De jobbar alla på kafé på vardagarna. Det här är femtonde dagen i rad som Tara jobbar.

– Men jag trivs jättebra med det här jobbet och det är den bästa belöningen man kan få när man ser att folk njuter av vår mat.

Planeringen började i mars. Det är en del man måste tänka på om man driver ett kafé.

– Vad vill du stå för och vad uppskattar du själv som kund? Vad finns det utrymme för på marknaden? Kafébranschen innebär jättehård konkurrens, och kräver mycket slit, säger Junker.

Barleyvatten görs på korn och citron. Bild: Jennifer Snårbacka

Det finns inga andra kaféer i Helsingfors som endast erbjuder helgfrukost. Det som varit nytt och krävande med att starta eget är det stora ansvaret samt att planera ekonomin och logistiken, berättar hon. Junker planerar menyn själv, och varje helg finns fem rätter att välja mellan. Affärerna har hittills gått över förväntan.

– Jag kan inte tro att det har gått så bra som det har gått. Det kan vara kaos ibland, men huvudsaken är att kunden är nöjd och tycker att det vi bjuder på är gott.

Addressen är Båtmansgatan 7, Rödbergen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning