Morgonen var ännu lugn i Göteborg

Poliser i dialog. Stark polisnärvaro på Heden. Bild: Cata Portin

På Domkyrkoplan i Göteborg samlades på lördagsmorgonen ett par hundra människor till manifestationen ”Ord för motstånd och medmänsklighet”, för att ta ställning mot nazisterna och deras demonstration.

GÖTEBORG

Manifestationen inleds med en bön värdig en folkkyrka som tar sin inkluderande uppgift på allvar, om att tolerera varandra och stå tillsammans mot dem som hotar demokratin – och inte vara rädda. För många är rädda just i dag, inte bara för nazisterna utan för allmänt kaos och våld på stan.

Sen följer musik, och uppläsningar av texter, många med judisk anknytning för att påminna om det särskilda hotet mot judarna som nazistbullret innebär.

– Det känns som en trevlig uppladdning inför dagen, säger Nathalie. Hon har sin hund Maggan med sig men senare på dagen när matte deltar i den antifascistiska motdemonstrationen på Heden kommer Maggan att stanna hemma.

– Hon är livrädd för polishästar, säger Nathalie. Jag frågar om hon själv är rädd för att det hela skall urarta i slagsmål.

– Om man blir rädd är det ännu viktigare att visa var man står.

På bokmässan har hon inte varit i år, eftersom hon inte godkänner att Nya Tider getts tillträde där.

Två äldre damer står längst bak, ser mycket allvarliga ut och faller varandra vänligt i talet:

– Vi är på väg till mitt jobb, åt andra hållet, men ville gärna stanna upp. Det känns viktigt att det göra markeringar som denna, man blir röd när man ser det här. Vi ser på det som sker med oro, det är förfärligt med nazisternas aktivitet.

Självklart. Självklart är jag med på motdemonstrationen, säger musikern Jon Lyster. Bild: Cata Portin

Musikern Jon Lyster är en av dem som uppträder på manifestationen:

– För att vi måste sluta upp kring detta, stå upp för ett samhälle där alla har lika stor plats och lika stort värde. Nazister hör inte hemma i Göteborg eller i någon stad. Strax skall jag spela en låt till, sen ansluter jag mig till motdemonstrationen på Heden, självklart. Jag hoppas så klart att det ska få gå lugnt till, att det inte blir våld och slagsmål.

På Heden samlas motdemonstranterna. På morgonen fanns där något hundratal, en del på väg in i ETC:s programtält för en snabb kulturslurk mellan morgonkaffet och politiken. Många svarta jackor och munktröjor, människor som ser ut som mina vanliga rödgröna yngre bekanta, inga utländska AFA-kämpar syns ännu till. Och poliser, många poliser. Ännu inställda på att fungera mera som guider än ordningsmakt med våldbefogenheter, en del med texten "Dialogpolis" på västen.

– Och nu har Lidl öppnat, om det är någon som vill handla, säger en man åt några mycket unga ungdomar som säljer antifascistiska märken att fästa på jackan.

Och en ännu morgonjovial stor polis förklarar för en gammal dam hur det är tänkt:

– Vi har satt upp staket här som du ser, därborta marscherar de, säger han och pekar över Heden mot Sten Sturegatan.

– Här kan ni stå och ropa åt dem allt vad ni orkar.

Under förmiddagen fanns redan tusentals människor på Heden, enligt HBL:s Nordenkorrespondent Anna Svartström som följer med händelserna under lördagen.

Polishästar. Istället för av det typiska mässfolket domineras kvarteren kring bokmässan Göteborg i år av stark polisnärvare. Bild: Cata Portin

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning