Mordvåg sprider skräck i flyktingläger i Myanmar

Flyktinglägren på gränsen mellan Myanmar och Bangladesh hör till världens största. Arkivbild.Bild: TT-AP/Manish Swarup

En rad mord sprider skräck i lägren som befolkas av rohingyer på gränsen mellan Myanmar (Burma) och Bangladesh. Bara ett tusental poliser finns på plats för att skydda närmare en miljon flyktingar från våldsamma gäng.

Hittills har 21 människor mördats i vad polisen tror är en del av ett revirkrig mellan konkurrerande gäng. Polisen vill nu fördubbla styrkan i området runt Cox's Bazar, där lägren ligger.

Enligt polisen har kriminella länge lurat på lägren. Flyktingar med koppling till Bangladesh droghandel har sålt rohingyaflickor till sexhandel och rekryterat kurirer för att smuggla amfetamin. Situationen har förvärrats sedan en militäroffensiv i Myanmar tvingade närmare 700 000 statslösa rohingyer på flykt förra året.

Afruzul Haque Tutul, som varit polischef i området, säger att gängen kräver stora summor pengar från nya flyktingar, som desperat söker skydd och mat.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00