Mordvåg mot ursprungsfolk i Amazonas

Sônia Guajajara, talesperson för Guajajarafolket bosatt i nordöstra Brasilien (mitten), talar vid en demonstration i samband med klimatmötet i Madrid. "Brasiliens ursprungsfolk lever i ett krigstillstånd", konstaterar hon. Bild: Andrea Comas/TT-AP

Ännu en person tillhörande ursprungsfolket Guajajara har påträffats mördad i delstaten Maranhão i nordöstra Brasilien. Den mördade, en 15-åring, är den fjärde från samma stam som mördats inom loppet av några veckor – en blodig trend påhejad av lokalbor.

15-åringens kropp påträffades brutalt knivhuggen på en fotbollsplan tillsammans med en 31-årig mans utanför reservatsområdet, i ett område kallat Vila Industrial dit de hade rest för att inhandla kläder. Motivet ska ha varit tonåringens etniska ursprung och är en del av en illavarslande trend i det ekonomiskt intressanta Amazonas som upplever rekordsnabb avskogning, politiskt påhejad av Brasiliens högerradikale president Jair Bolsonaro, menar människorättsgruppen Conselho Indigenista Missionário (CIMI).

Sedan 2016 har 13 medlemmar av delstatens ursprungsfolk mördats, de flesta som ett resultat av pågående markkonflikter. Inget av fallen har hittills resulterat i åtal.

"Ett krigsscenario"

Sônia Guajajara, talesperson för ursprungsfolksnätverket Articulação dos Povos Indígenas do Brasil (APIB), skräder inte orden om utvecklingen för ursprungsfolk i Bolsonaros Brasilien.

– Det här är inte bara ett krigsscenario, vi befinner oss på ett slagfält där hatet sprids av konservativa, auktoritära och rasistiska politiska krafter pådrivna av fascism som redan har korsat alla tänkbara gränser, säger hon i ett uttalande för CIMI.

Delstaten Maranhão inhyser ett av Brasiliens största naturreservat, vilket är hemvist för några av landets mest utsatta ursprungsfolk. De orörda regnskogsområdena är av stort intresse för skogsbolag och gruvindustrin som på senare år trappat upp sin illegala verksamhet i regionen. Den initiala polisrapporten tillbakavisar emellertid uppgifterna om att mordet på 15-åringen ska ha bottnat i "hat, marktvister eller avskogning i ursprungsfolkområden".

"Varför inte utrota alla?"

Illegala markstölder och förföljelse av ursprungsfolk är dock inte bara ett problem i Amazonas, utan även i södra Brasilien. Samtidigt haglar hatet på sociala medier.

"Regeringen borde kasta in en bomb och utrota alla skamliga ursprungsfolk", skrev en person bosatt i Maranhão i en öppen WhatsApp-grupp i samband med ett av de senaste veckornas mord på Guajajarastammedlemmar.

Näthatet sätter fingret på ett allt mer öppet och tolererat hat mot Brasiliens ursprungsfolk, anser Érika Nogueira, lokal ledare Ascalwafolket.

– Det här rör sig om vanligt folk som uppmuntrar till brott mot ursprungsfolk. Det är vad som oroar mig mest, det handlar om civilsamhället, säger hon till The Guardian.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning