Mordmisstänkta tonåringar inför rätta

Bild: TT/Adam Ihse

En hemlös man hittades död i en park i Huskvarna tidigt på morgonen den 8 augusti. På onsdagen inleds rättegången i Jönköpings tingsrätt som ska försöka klarlägga vad som hänt. I fokus står två tonårspojkar, 14 och 16 år gamla.

Det var kvällen den 7 augusti och solen hade redan gått ner. Den hemlöse mannen från Rumänien som brukade sova under en flotte i Smedbyparken i Huskvarna skulle göra sig redo för natten. Men det tonårsgäng som varit på honom upprepade gånger tidigare var där också. Efter en del bråk drog de sig upp mot busshållplatsen för att åka därifrån. Sista bussen gick 22.50. Men två av dem stannade kvar.

Den rättegång som inleds i Jönköpings tingsrätt på onsdag förmiddag handlar om vad som hände från den stunden då de flesta av pojkarna tog bussen därifrån fram till dess att några tidiga besökare i parken hittade den hemlöse mannen livlös på morgonen den 8 augusti. De kontaktar SOS som registrerar samtalet 05.42.

Omfattande skador

Polisen rubricerar först dödsfallet som vållande till annans död. Vid obduktionen en vecka senare konstaterades att mannen bland annat hade revbensfrakturer och skador på levern, vilket lett till stora inre blödningar, som bedömdes vara dödsorsaken. Skadorna var så omfattande och av den arten att rubriceringen ändrades till mord.

Mordet på mannen väckte förstämning i hela Huskvarna. Många hade sett mannen och kände igen honom då han ofta satt utanför Gallerian i centrum. Och bland andra EU-migranter spreds en känsla av otrygghet och rädsla.

Misstankarna kom tidigt att riktas mot två pojkar – en 16-åring och en 14-åring. 16-åringen kontaktade själv polisen på morgonen den 22 augusti.

"Jag ringde och bad om hjälp... jag ville prata ut", säger 16-åringen i ett av förhören.

Han grips av polisen fem dagar senare och häktas kort därefter.

Berättelserna skiljer sig åt

I förhören framgår att de två pojkarnas berättelse i många avseenden skiljer sig åt. De är inte överens om hur mycket våld de utsatt mannen för och heller inte vem av dem som varit mest aktiv. Men klart är att mannen utsatts för sparkar och slag, bland annat med en livboj. Bland bevisen i målet finns mobilfilmer från kvällen.

16-åringen har under flera veckor suttit häktad. Båda pojkarna är nu omhändertagna enligt lagen om vård av unga. 16-åringen är åtalad misstänkt för mord, alternativt synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död.

– Min huvudman förnekar åklagarens gärningspåstående. I övrigt har vi inga övriga kommentarer, skriver 16-åringens advokat Anders Tolke till TT inför rättegången.

14-åringen är inte straffmyndig och kan därför inte ställas inför rätta. I stället förs en så kallad bevistalan där han har möjlighet att ge sin bild av det som hänt, men oavsett rättens bedömning kommer inget straff att dömas ut.

– Han vidgår att han utövat visst våld mot mannen, men att han inte på något sätt orsakat den här personens död. Det kan inte på något sätt ses som vare sig mord, grovt vållande till annans död eller synnerligen grov misshandel, säger 14-åringens advokat Martin Cullberg till TT.

Sex förhandlingsdagar

Rättegången inleds på onsdagen och väntas pågå ytterligare fem dagar, förhandlingen kommer att ske bakom stängda dörrar. Förutom åklagare och advokater finns vårdnadshavare och ansvariga från socialtjänsten på plats för att stötta pojkarna genom rättegången och bevistalan.

Den mördade migranten kropp har transporterats tillbaka till Rumänien. En begravningsgudstjänst hölls i en ortodox kyrka utanför Bacau i måndags. Transporten kunde finansieras genom en insamling i Sverige.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning