Mordiskt mörker i Top of the Lake

Säsong två utspelas fyra år senare då Elisabeth Moss befinner sig i Sydney. Bild: BBC/Lisa Tomasetti

Mord, mörker och David Dencik som bad guy. Det är några av ingredienserna i den andra säsongen av Jane Campions hyllade tv-serie Top of the Lake, med undertiteln China Girl.– Jag ville att den nya omgången skulle börja i riktigt mörker, säger Elisabeth Moss.

Top of the Lake: China Girl sänds i Yle TV2 onsdagar kl. 22.00.

Den första omgången av serien kom 2013. Polisen Robin Griffin, spelad av Elisabeth Moss, återvände till sin gamla hemstad på Nya Zeeland för att lösa ett försvinnande, vilket drog in henne i en allt farligare mordutredning. Moss insats i tv-serien gav henne både en Emmynominering och en Golden Globe.

– Redan under inspelningen av ettan skämtade Jane och jag om hur det skulle kunna se ut med en fortsättning, säger Elisabeth Moss och fortsätter:

– Jane sade att hon och Gerard Lee, som tillsammans skrev ettan, skulle börja skriva, men att hon ville veta att jag verkligen var intresserad, så att de inte jobbade i onödan. Och jag sade att "om ni tycker det är bra, så är det självklart att jag är med".

Elisabeth Moss poängterar att hon den här gången ville att hennes rollfigur Robin skulle starta från en riktigt mörk plats i sitt liv.

– Så mycket handlar om hur människor tvingas ta tag i de personliga problem som de egentligen inte vill ta tag i. Och genom det tvingas de konfrontera sig själva, säger hon.

Omgång två, som börjar sändas i dag i Yle, utspelas i Sydney och är en mycket mörk berättelse om trafficking och mord. En ung asiatisk flicka hittas mördad och instoppad i en resväska. Robin måste inte bara lösa fallet utan också ta itu med sina egna demoner och relationen till sin bortadopterade dotter.

Mitt i allt detta dyker David Dencik upp som en riktigt sliskig bad guy. Puss är en europé i Sydney som har en väldigt alternativ syn på samhället, på könsroller, familj och sig själv.

– När jag sökte rollen i serien hade jag ingen aning om hur stor rollen skulle vara. Den kallades "the lead villain". Men jag hade tagit en liten roll också för jag ville gärna jobba med Jane Campion, säger han.

Varför? Bland annat för att hon bryr sig om varje skådespelare i teamet, konstaterar han.

– Hon sätter tonen, det handlar inte om agenter och sånt. Hon är intresserad av mötet och av att lära känna mig, och då blir det mer intressant även för mig.

Och hur kom det sig att Jane Campion bestämde sig för just David Dencik?

– Jag var på besök i Stockholm, läste en tidskrift och såg där en bild på David där han såg så oerhört intensiv ut. Och när det sen blev dags att göra auditions hade jag honom i åtanke. Han skickade ett band och han var bättre än alla andra. Han är smart och duktig och han kan spela vad som helst, säger hon.

Gunnar Rehlin/TT

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03