Mordhotad efter att ha vägrat hedra Maradona

Argentinaren Diego Maradona har hedrats på flera fotbollsarenor sedan hans död. Bild: Neil Hall/Lehtikuva-AFP

Paula Dapena, fotbollsspelare i den spanska klubben Viajes Interriás, har fått motta dödshot efter att ha vägrat hedra den argentinske legendaren Diego Maradona.– Att ha varit delaktig i en minuts tystnad för att hedra honom hade gått emot mina värderingar, säger 24-åringen till ESPN.

Maradona har hedrats runt om i världen sedan den argentinske fotbollslegendaren dog efter ett hjärtstillestånd i förra veckan, 60 år gammal.

Lördagens vänskapsmatch mellan tredjedivisionslaget Viajes Interrías och La Liga-laget Deportivo La Coruña var inget undantag när spelarna radade upp i en tyst minut före avspark.

Men inte Viajes 24-åriga mittfältare Paula Dapena som istället satt ned på knä med ryggen vänd åt ett annat håll än övriga stående spelare under hyllningen, enligt Aftonbladet.

– Ur mitt fotbollsperspektiv hade Maradona spektakulära färdigheter och kvaliteter. Men som person lämnade han mycket att önska, säger hon till ESPN och fortsätter:

– Att ha varit delaktig i en minuts tystnad för att hedra honom hade gått emot mina värderingar. Jag kunde inte göra det.

Under sin livstid missbrukade Maradona både alkohol och narkotika. 2014 misstänktes han för att ha slagit en av sina tidigare flickvänner, men nekade själv till anklagelserna. Maradonas död i onsdags, den 25 november, sammanföll med den internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor.

– Maradonas död överskuggade den dagen. Vi gick från att rikta strålkastarljuset mot kvinnor som dödas på grund av denna orsak till att prata om Maradona och vilken idol han var för alla, säger Paula Dapena, som tillsammans med sina lagkamrater fått motta dödshot efter sitt agerande i samband med helgens träningsmatch.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning