Mordgåta med utsökt skådespeleri

Träff på strandkaféet. Shailene Woodley, Reese Witherspoon och Nicole Kidman som rätt olika väninnor. Bild: Hbo nordic

Reese Witherspoon, Nicole Kidman och Alexander Skarsgård är affischnamnen i HBO Nordics Big Little Lies, vilket borgar för en alldeles ypperlig dramaserie.

Big Little Lies finns på HBO Nordic.

Vi är ännu bara i februari, men det står redan klart att en av de tv-serier som 2017 borde bli ihågkommet för är HBO:s sjudelade miniserie Big Little Lies.

Den bygger på den australiensiska författaren Liane Moriartys roman med samma namn från 2014. För manuset står Ally McBeal-skaparen David E. Kelley, och regisserat har Dallas Buyers Club-regissören Jean-Marc Vallée.

Handlingen är förlagd till Monterey, en förmögen småstad vid den kaliforniska kusten med dramatiska höga klippor som stupar rakt ner i havet. I centrum står ett mordmysterium, där både offret och förövaren länge hålls okända för tittaren. Någon har mördats, och en mordutredning pågår, och serien kretsar kring människor vars liv bygger på större och mindre lögner. Alla kunde de också ha motiv att mörda – eller skäl att själva bli mördade.

Det handlar om fyra kvinnor med barn i första klass. Första skoldagen anklagar Laura Derns dotter Shailee Woodleys son för att ha misshandlat henne. Det här leder till att Reese Witherspoon och hennes bästa väninna Nicole Kidman tar parti för den nyinflyttade ensamstående mamman Woodley och hennes son. Det är alltså väninnetrion Woodley–Witherspoon–Kidman mot Dern. Det kan låta Desperate Housewives-aktigt, och är det också till viss del. Men bakom den glassiga ytan och intrigerna finns även det välberättade dramats allvar och djup.

Rätt snart träder mordmysteriet i bakgrunden, även om vi påminns om det med jämna mellanrum i korta sekvenser från vittnesförhören där stadsbor lystet spekulerar i skvallerton kring det skedda. I stället ligger fokus på huvudpersonernas närmaste relationer. Inte minst får vi inblick i olika äktenskap. Witherspoon är omgift med den till synes lite för snälle Adam Scott. Hon verkar inte riktigt ha kommit över sin exman James Tupper som i sin tur gift om sig med Zoë Kravitzs unga bohemiska renlevnadsmänniska. Kidman har gett upp juristkarriären för moderskapet, och lever i ett våldsamt och passionerat äktenskap med Alexander Skarsgård. Dern som är den enda kvinnan av de fyra med en karriär är gift med Jeffrey Nordling. Alla är de rika och bor i stora lyxvillor med fantastisk utsikt mot det mäktiga havet. Alla utom Woodleys fattiga singelmamma.

Intrigen är högst medryckande, men det som framför allt imponerar är de enastående skådespelarprestationerna. Witherspoon är en riktig intrigmakerska som grälsjukt ständigt skapar konflikter omkring sig. Ändå blir hon ingen kliché, utan den förvisso rätt osympatiska rollen har flera lager. Skarsgård är riktigt otäck som kvinnomisshandlare, och Kidman som hans medberoende hustru gör rollen med imponerande nyansrikedom och finlir. Woodley är en kvinna med en hel del mörker inom sig, plågad av ett traumatiskt förflutet. De flesta i serien är på olika sätt som tickande bomber av frustration och nedtryckta aggressioner, frågan är bara vem av dem som detonerar först.

Två avsnitt av sju ligger hittills ute på HBO Nordic – ett nytt publiceras varje måndag. För förhandstitt erbjöds alla avsnitten utom det sista. Lyckas serien bara sy ihop denna mordgåta snyggt blir betyget alldeles lysande.

Malin Slotte TV-redaktör

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning