Mordförsök på drottning Elizabeth hemlighölls

Bild: NEIL HALL

En tonåring med psykiska problem försökte mörda drottning Elizabeth under ett besök i Nya Zeeland 1981. En händelse som polisen hemlighöll, enligt officiella dokument som nu har släppts.

Christopher Lewis sköt ett skott mot drottningens bil när hon besökte staden Dunedin på Sydön, enligt dokumenten från New Zeelands underrättelsetjänst.

Ingen skadades och polisen försäkrade det kungliga följet om att de hört ett fyrverkeri som exploderade.

Lewis, som var 17 år när han avlossade skottet, greps strax efter för ett väpnat rån och erkände att han försökt mörda drottningen.

Samtidigt som polisen påstod att han hade vanföreställningar och "levde i en drömvärld" hittade de ett gevär och en använd patron i byggnaden där han sade att han stod när han avlossat skottet.

Myndigheterna beslutade sig för att inte ställa honom inför rätta för mordförsök utan i stället för vapeninnehav och rån.

Enligt dokumenten var polisen oroad över att händelsen skulle bli offentlig och konspirerade för att hålla den hemlig.

Tidningen New Zealand Herald rapporterar att myndigheterna var oroliga över att det skulle kunna äventyra framtida kungliga besök i den tidigare brittiska kolonin.

"Lewis ursprungliga plan var verkligen att mörda drottningen. Men han hade inte en lämplig position för att skjuta, eller ett tillräckligt kraftigt vapen för att nå måltavlan", står det i dokumenten.

Lewis dömdes för en rad brott under sin livstid. Han tog sitt liv 1997 när han avtjänade ett fängelsestraff, dömd för mord.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning