Mordet i S:t Michel var exceptionellt blodigt

Bild: Markku Ulander

Tills vidare har polisen inte lyckats fastställa ett motiv för mordet i S:t Michel. Den exceptionella brutaliteten överraskar till och med förundersökningsledaren.

Det verkar som ett vansinnesdåd. Polisen har lyckats klargöra händelseförloppet, men motivet är fortfarande oklart – ifall det finns något. Det lilla som hittills framkommit är sådant som enligt offentlighetslagen är hemligstämplat. Då avses i allmänhet detaljer som berör en persons psykiska hälsa eller sexualitet. Men någon verklig förklaring har polisen inte.

– Det här är ett exceptionellt dåd. Det här är inget man stöter på varje år. Eller stöter på över. huvud taget, säger kriminalkommissarie Juha Paukkunen, som leder förundersökningen.

Dådet ägde rum i en delad studentbostad i onsdags förra veckan. Studerandena hade var sitt rum, men delade kök och vardagsrum. Alla tre boenden var på plats den ödesdigra kvällen: den misstänkta gärningsmannen, en 20-årig rysk man; offret, en 22-årig vietnamesisk man; och offrets flickvän, en 21-årig vietnamesisk kvinna.

Plötsligt, helt utan förvarning bröt helvetet loss. Den misstänkta gärningsmannen anföll offret. Männen brottades ett tag, men sedan fick den misstänkta gärningsmannen tag på en kniv som han använde mot offret. Offret träffades flera av gånger av kniven innan han och hans flickvän lyckades fly ut ur lägenheten till loftgången som omger det låga höghuset.

Dock följde den misstänkta gärningsmannen efter. Han anföll offret på nytt och slog honom med kniven tills han ramlade omkull framför grannbostadens dörr. Knivhuggningen fortsatte även efter att offret låg på marken. Det finns inga exakta uppgifter om hur länge våldsdådet pågick, men det handlar om flera minuter.

Dådet vittnades av ett flertal personer i huset. Efter att offret hade dött stannade den misstänkta gärningsmannen kvar på brottsplatsen. Enligt uppgifter ska han till och med ha ropat efter polisen: När kommer de?

På tisdag fortsätter förhören av gärningsmannen samt ett sista vittne. Totalt kommer polisen att höra sex–sju vittnen.

–  Orsaken att vi utreder det här fallet som mord är att offret blev knivhugget tiotals gånger, säger Paukkunen.

Den tekniska samt rättsmedicinska utredningen torde bli klar inom några veckor. Därefter går fallet till åtalsprövning.

Den misstänkta gärningsmannen är häktad på sannolika skäl misstänkt för mord sedan i fredags.

Ett​ ​hem​ ​med​ ​historia,​ ​och​ ​en​ ​önskan​ ​att​ ​bevara​ ​det​ ​gamla

Många drömmer om ett hem med en lång historia och spännande anekdoter, men för Michaela Borup och Mathias Furuhjelm är det verklighet. 2.4.2020 - 00.00

Mer läsning