Morden som gjorde Pirilö ökänt

Mord. Obduktionsrapporten från barnens död. Bild: Yle

Ett personligt engagemang gör kriminalpodden Morden i Pirilö intressant och driven trots en premiss som kan kännas lite torr.

Morden i Pirilö. Yle Vega inom ramen för Vega Eftermiddag 15.03, och på Yle Arenan.

År 1860 är Pirilö-Karl, eller Karl Granroth som han egentligen heter, på väg mot ett straffläger i Sibirien. Den österbottniska bonden har funnits skyldig till barnamord och har förlorat alla sina civila rättigheter. Men hur många mord har Pirilö-Karl egentligen begått och varför begick han dem? Det är frågorna som står i centrum i nya kriminalpodden Morden i Pirilö.

Det är journalisten Ann-Catrin Granroth som dyker ner i Pirilö-Karls öde. Granroth, som också gjorde podden Knapphandlarens hämnd, utgör en central del av berättelsen. Hon har samma efternamn som Karl och har vuxit upp på samma gård som honom i Pirilö. Därför ställer hon tidigt frågan om de verkligen inte är släkt, trots att hennes familj intygat att de inte är det.

Under poddens fyra avsnitt försöker Granroth dels klargöra de brott som Pirilö-Karl begick under 1850-talet, dels försöker hon ta reda på hur hon är kopplad till honom. Det är bra att hon utgår från båda frågeställningarna. Granroth lyckas på så sätt snabbt fånga mitt intresse, även om jag ursprungligen inte var så nyfiken på de 160 år gamla morden.

Podden använder sig av tidstypisk musik, ljudeffekter och röstskådespelare som på österbottniska skildrar de olika människorna som beskrivs. Granroth utgår i från obduktionsrapporter, tidningsartiklar och vittnesmål från Karls rättegång för att bygga upp en tidslinje. Däremellan träffar hon Jan Ehnvall på Jakobstads Museum som ger historiska fakta och kontext. Det är ett effektivt sätt att berätta på.

Jag slås också av hur mycket allmän historia jag lär mig – om Krimkriget, den dåtida lagen och levnadssätten. Bland alla kontemporära true crime-poddar känns det fräscht med en som går så långt tillbaka tidsmässigt.

Utöver att Granroth ställer frågan om eventuella släktband till Pirilö-Karl kommenterar hon också händelseförloppet. Hon spekulerar kring motiven för morden och undrar varför Pirilö-Karls fru fortsatte att skriva kärleksfulla brev till honom när han satt fängslad.

Hon för på så sätt in det mänskliga och medmänskliga i en berättelse som annars hade kunnat kännas torr. Eftersom historiens centrala personer inte skrivit ner sina känslor och perspektiv behövs det någon som försöker förstå och analysera dem i deras ställe.

Det här lyckas Granroth med ypperligt. Och även om Pirilö-Karls historia är intressant är det slutligen Granroths eget intresse för honom som drar podden framåt.

Anna Lillkung Reporter

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning