Dramat vid fängelset i Sverige är nu över – gisslan frisläpptes under kvällen

En stor insats pågick vid Hällbyfängelset utanför Eskilstuna på onsdagen. Två intagna tog personal som gisslan. Bild: Christine Olsson/TT

Två morddömda fångar tog två kriminalvårdare som gisslan och barrikaderade sig på Hällbyfängelset utanför Eskilstuna. Efter en stor insats, långa förhandlingar och en stor matleverans har bägge släppts.

Artikeln har uppdaterats med att gisslan frisläppts.

Klockan 12.20 på onsdagen barrikaderade sig två morddömda fångar i ett vaktutrymme på en av högsäkerhetsfängelsets avdelningar. De hade tagit två kriminalvårdare som gisslan och täckte över övervakningskamerorna.

Polis, insatsstyrka och vårdpersonal skyndade till platsen i en stor insats, där förhandlare från både Kriminalvården och polisen har försökt förmå gisslantagarna att släppa de två personerna fria.

Vid 20-tiden finsk tid släpptes den ena och denne är av allt att döma helt oskadd. Vid 22.30-tiden finsk tid meddelade polisen att även den andra personen har släppts.

Aftonbladet rapporterade under kvällen att gärningsmännen gripits och förts till polishuset i Eskilstuna. Brottsrubriceringen är två fall av människorov.

Svenska fängelser delas in i tre säkerhetsklasser:

Säkerhetsklass 1

Den högsta säkerhetsklassen av slutna fängelser. Fängelser i säkerhetsklass 1 utrustas för att klara de mest riskfyllda intagna. Fängelserna Hall, Kumla och Saltvik har även så kallade säkerhetsavdelningar. De är speciellt anpassade för klienter som vi bedömer ha en särskilt hög risk för rymning eller fritagning.

Säkerhetsklass 2

Slutna fängelser med lägre säkerhetsnivå. Fängelser inom denna kategori kan ha olika grad och form av övervakning och kontroll. Vissa har mur och staket, vissa är renodlade behandlingsfängelser medan andra har ett blandat innehåll i verksamheten.

Säkerhetsklass 3

Fängelserna saknar direkta rymningshinder.

Källa: Kriminalvården

Pizzaleverans

Ett tidigt krav från gisslantagarnas sida var att det skulle skickas en helikopter till fängelset, enligt Aftonbladet.

Under eftermiddagen krävde de också att 20 stycken kebabpizzor skulle levereras och delas ut till fångarna på deras avdelning, vilket man tycks ha gått med på i utbyte mot en gisslan.

– De har just varit här och hämtat 20 kebabpizzor. Det var 3–4 poliser som kom hit, berättade en anställd på Hällby pizzeria för TT på telefon.

Det förekommer uppgifter om att fångarna beväpnat sig med rakblad, vilket Kriminalvårdens säkerhetsansvarige Kenneth Holm inte kan bekräfta i onsdagskvällens Aktuellt.

– Vi har inga uppgifter om vapen än så länge. Däremot kan jag bekräfta att man begärde vissa saker i utbyte mot gisslan tidigare vilket slutade med att vi har delat ut pizza, säger Holm.

Ingen verkar ha kommit till skada och Holm beskriver läget som fryst och stabilt.

– Det är en förhandling som pågår för att få den sista av våra medarbetare frigiven.

Anhöriga underrättade

Den första gisslan som släpptes beskrivs av Kriminalvården som erfaren i sin yrkesroll. Han kom ut oskadd.

Gisslans anhöriga kontaktades under eftermiddagen, uppgav Kriminalvården, som gick in i ett så kallat stabsläge. Polisen har inlett förundersökning gällande två fall av människorov.

Poliser och vårdpersonal på plats en bit från Hällbyfängelset. Bild: Per Karlsson/TT

Polisen inledde också en så kallad särskild händelse med anledning av insatsen vid anstalten, säger presstalesperson Angelica Israelsson Silfver.

– Den här händelsen har bedömts som att den behövs lyftas ur den vanliga verksamheten för att få in mer resurser som bara engagerar sig i den här händelsen, säger hon.

Det kan röra sig om till exempel mordutredare, nationella bombskyddet, insatsstyrkan eller polisflyget.

Vägar har spärrats av

Vägar i närheten av fängelset har spärrades av när insatsen tog vid. TT:s reporter på plats berättade att polisen kontrollerar alla bilister längs vägen. Maskerad personal med förstärkningsvapen anlände till området under eftermiddagen.

Flera ambulanser och fordon från räddningstjänsten har stått längs väg 56 och en handfull reportrar från radio och tv har samlades vid avspärrningarna.

En stor insats med polis, räddningstjänst och helikopter pågick på onsdagen runt Hällbyfängelset. Bild: Per Karlsson/TT

Statsminister Stefan Löfven (S) har uttalat sig om gisslandramat från Norge, där han befinner sig med anlednings av tioårsdagen för händelserna på Utøya.

– Det är naturligtvis väldigt allvarligt. Jag kan inte alla detaljer nu men vi följer det väldigt noga, inte minst via våra myndigheter. Vi ska se till att lösa det så fort som möjligt, säger han till medier på plats vid Utøya.

Högsta säkerhetsklass

Det är inte första gången som ett gisslandrama sker på fängelset. 2004 tog två av fångarna som befann sig på en avdelning för "svårmotiverade" en kvinnlig vårdare som gisslan, hotade kvinnan med ett egentillverkat stickvapen och förde henne till en annan avdelning där de barrikaderade sig.

Den gången gav fångarna upp frivilligt efter sex timmars förhandlingar. Den kvinnliga vårdaren fick inga fysiska skador.

Hällbyfängelset har säkerhetsklass 1, den högsta säkerhetsklassen för att hysa de mest riskfyllda fångarna.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning