Mördade CIA pappa?

Eric Olson i sin pappa Frank Olsons famn. Bild: Netflix

Netflix nya krimaldokumentärserie tar sig an ett sextio år gammalt mysterium med en CIA-anställd som föll från ett hotellrumsfönster. Hans son har inte kunnat släppa frågan vad det var som egentligen hände.

Wormwood finns på Netflix.

I november 1953 föll biokemisten Frank Olson ut genom fönstret på trettonde våningen i ett hotell i New York och störtade mot sin död. För hans familj blev dödsfallet ett trauma, och hans son Eric Olson som var nio då det skedde har ägnat hela sitt vuxna liv åt att hitta en förklaring till det som hände. Att omständigheterna var oklara kring det som förklarats vara ett självmord framkom 1975 då det visade sig att faderns död haft kopplingar till ett topphemligt CIA-experiment. Familjen fick sedermera en ursäkt av presidenten, och ett saftigt skadestånd, men det rätade inte ut frågetecknen kring vad som egentligen hände.

Frank Olson, vars föräldrar var svenska immigranter, jobbade för CIA. Nio dagar innan han avled hade hans arbetsgivare utan hans vetskap och medgivande i experimentsyfte spetsat hans drink med LSD under en konferens. Fadern mådde mycket psykiskt dåligt efter händelsen och togs därför om hand av CIA:s "psykiater" i New York.

Vad var det för hemliga operationer CIA sysslade med vid den här tiden? Varför drogade CIA sina anställda, och varför dog Frank Olson? Var det verkligen självmord, eller blev han knuffad ut genom fönstret?

Det är frågor som veterandokumentärfilmaren Errol Morris söker svar på i Netflix nya sexdelade dramadokumentärserie Wormwood (Malört). Huvudpersonen är sonen Eric Olson, en Harvardutbildad psykolog, och hans oförmåga att gå vidare i livet. Serien tänjer också på gränserna för dokumentärt berättande genom att använda sig av rikligt med dramatiserade sekvenser i femtiotalsmiljö där skådespelare agerar Frank Olson (Peter Sarsgaard), hans fru (Molly Parker) samt hans kollegor. En stor del av serien bygger på intervjusamtal mellan Eric Olson och regissören Errol Morris där de sitter mitt emot varandra vid ett bord i ett dunkelt rum.

Serien försöker utforska vad CIA sysslade med vid denna tid under kalla kriget, och det blir en del spekulationer som gränsar till konspirationsteorier. Det gläntas på dörren till experiment med biologiska vapen och droger i syfte att hitta ett sanningsserum, och frågan är hur långt underrättelsetjänsten gick i sina hemliga metoder.

Malin Slotte TV-redaktör

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46